Прості рецепти смакоти: готуємо домашній зефір

Домашній зефір можна зробити з будь-якою фруктовою начинкою
Прості рецепти смакоти: готуємо домашній зефір
26 Червня 2023, 21:54
читать на русском

Зефір – відомий східний десерт, який не залишає байдужим жодного ласуна. Існує думка, що приготувати зефір у домашніх умовах важко. Ці міфи легко розвіяти. Досягти чудового результату може навіть господиня-початківець. Способи, як зробити зефір у домашніх умовах, можуть відрізнятися, але в будь-якому випадку необхідні цукор, яйця, фруктове пюре та агар-агар.

Інгредієнти:

  •  30 яєчних білків
  •  5 яблук
  •  100 гр чорної смородини
  •  360 гр меду
  •  10 гр агар-агару
  •  100 мл води

Підготуємо продукти. Яблук візьмемо таку кількість, щоб після очищення вони разом з ягодою важили 400 г. Мед краще брати густіше.

Яблука добре помиємо, обсушимо. Очистимо їх від шкірки, видалимо серцевину та поріжемо на невеликі шматочки.

Вкладаємо яблука разом зі смородиною у сотейник з товстим дном та варимо до стану пюре. Можна користуватися мікрохвильовою піччю або мультиваркою.

За допомогою блендера подрібнюємо пюре до однорідності. Якщо пюре вийшло рідким, краще поварити його ще трохи.

Протираємо пюре крізь сито, щоб в зефірі не траплялися кісточки від смородини. Відміряємо на вагах 155 г готового пюре.

Мед розділимо на дві частини — 150 г і 210 г. Додаємо 150 г меду у фруктове пюре, перемішуємо і додаємо суміші охолонути.

Заливаємо агар-агар холодною чистою водою та залишаємо на 15 хвилин.

Розділимо білок на дві частини. Одну половину збиваємо міксером до крутих піків.

Обов'язково мийте яйця перед використанням, адже навіть на уявній чистій шкаралупі можуть перебувати шкідливі бактерії. Найкраще використовувати миючі засоби для харчових продуктів і щітку.

В іншу миску викладаємо охолоджене пюре та додаємо до нього другу половинку білків – не збитих. Починаємо збивати суміш на високій швидкості. Вона посвітліє та збільшиться в розмірі.

Додаємо до цієї суміші першу частину вже збитих білків і продовжуємо збивати.

У каструлю з агар-агаром додаємо решту меду – 210 г, та ставимо на невеликий вогонь. При постійному помішуванні доводимо суміш до повного розчинення, а потім до закипання. Проварюємо сироп 1 хвилину.

Вливаємо гарячий сироп до збитої фруктової маси. Будемо лити товстою цівкою, якомога далі від стінок миски, щоб сироп швидко не застигав. Оскільки агар-агар починає желіруватися вже при 40°С, працювати з ним треба швидко.

Після додавання сиропу збиваємо суміш ще 2-3 хвилини. Вона стане набагато світліше та суттєво збільшиться в розмірі.

Перекладаємо суміш у кондитерський мішок. Виготовляємо зефір у вигляді трояндочок на заздалегідь підготовлений пергамент. Даємо зефіру висохнути при кімнатній температурі близько 20 годин. Потім з'єднаємо їх половинками. Щоб зефір не прилипав, можна трішки обсипати його крохмалем.

Рецепти приготування зефіру вдома можуть бути з різними наповнювачами: з бананом, вишнею, журавлиною, ківі, м’ятою, подрібненими волоськими горіхами. Готовий зефір за бажання покривають шоколадною глазур'ю.

Читайте також