Пенсії для військових: кому і як їх призначають
На м’ясному бульйоні, з пшоном і шкварками, приправлений сметаною та свіжою зеленню — капусняк варили ще запорозькі козаки. І не дарма — тарілка цієї ароматної густої страви дарує відчуття ситості на довгі години.
До свого смаку та наваристістю капусняк не поступається борщу, проте має свої особливості. Готують такий суп виключно з квашеної капусти, яку віджимають від розсолу та дрібно шинкують. А от картоплю часто варять цілою, після чого прямо в каструлі розминають товкачем.
Для бульйону вибирають жирну свинину або телятину. А якщо хочуть приготувати пісний капусняк, варять юшку з грибів та додають олію.
Класичний капусняк з пшоном та сметаною
Надзвичайно цінний інгредієнт капусняка — пшоняна крупа. У поєднанні з овочами та зеленню вона насичує організм клітковиною, виводить жир і токсини, завдяки чому капустяний суп корисний для фігури.
Капусняк подають зі сметаною та житнім хлібом.
Інгредієнти:
- Свинина - 300 г
- Квашена капуста - 250 г
- Картопля - 4 шт.
- Морква - 1 шт.
- Часник - 2 зубчики
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.
- Пшоно - ½ склянки
- Томатна паста - 2 ст. л.
- Сметана - 100 г
- Рослинна олія для смаження
- Лавровий лист 3 шт.
- Сіль, перець до свого смаку
- Кріп, петрушка до свого смаку
- М’ясо нарізаємо чималими шматочками та опускаємо в каструлю з холодною водою. Доводимо до кипіння, знімаємо піну, варимо на маленькому вогні протягом 40 хвилин.
- Промиваємо пшоно, додаємо до бульйону. Варимо ще 10 хвилин.
- Чистимо та миємо овочі. Картоплю нарізаємо невеликими кубиками та викладаємо в каструлю — до бульйону з пшоном. Варимо до готовності картоплі.
- Квашену капусту віджимаємо від розсолу й дрібно шинкуємо. Кидаємо в бульйон разом із лавровим листом. Солимо, перчимо. Варимо на слабкому вогні ще 15 хвилин.
- Моркву натираємо на тертці, цибулю нарізаємо маленькими шматочками, подрібнюємо часник. Смажимо овочі на розігрітій сковороді з олією.
Додаємо томатну пасту й трохи води. Тушкуємо овочі п’ять хвилин і додаємо до вмісту каструлі. Перемішуємо.
- Посипаємо суп дрібно нарізаною зеленню та доводимо до кипіння. Знімаємо каструлю з вогню, даємо страві настоятися 20–30 хвилин.
- Теплий суп розливаємо по тарілках та додаємо сметанку.
Читайте також