Прості рецепти смакоти: печемо галицький маківник

Бісквітний пляцок з маком - одна з найпростіших десертних випічок і готується у два етапи.
Прості рецепти смакоти: печемо галицький маківник
17 Листопада 2023, 22:56
читать на русском

Маківник - одна з найвидатніших страв галицької кухні, яку часто готують напередодні Різдва. Ми ж пропонуємо не чекати свята, аби порадувати близьких неймовірним пляцком до чаю. А класичний та ніжний рецепт, де дуже багато начинки, пропонує блогерка та відома українська кухарка Лілія Цвіт.

Інгредієнти для начинки:

  • мак - 500 г
  • горіхи - 100 г
  • цукор - 200 г
  • манка - 3 ст. л
  • масло - 150 г
  • яйця - 3 шт.

Інгредієнти на бісквіт:

  • яйця - 4 шт.
  • цукор - 120 г
  • ванільний цукор - 1 п.
  • борошно - 120 г
  • розпушувач - 1 ч.л

Почнемо з приготування макової начинки. Перемолоти за допомогою кавомолки або купити готовий подрібнений мак у магазині. Насипте у каструлю, яка не пригорає. Додати в неї стільки води, щоб було у такій кількості, як мак. Поставити на маленький вогонь, варити, повільно помішуючи, допоки вода не википить. Важливо добре висушити мак, щоб випарувалася вся зайва рідина, інакше начинка вийде занадто вологою. Коли мак охолоне, додати цукор та манку, добре помішати. Після цього додати розтоплене масло та яйця, перемішати. Додати до маси горіхи або сухофрукти.

Готуємо бісквіт. Білки збиваємо в піну міксером. Додати жовтки та знову збити. У кінці додати борошно, розпушувач та замішуємо тісто на низьких обертах міксера.

У застелену пергаментом форму (можна взяти 25*30 см) викладаємо макову начинку. Зверніть увагу на консистенцію: якщо зарідка - додайте ще манки. Зверху викладіть бісквітне тісто, рівномірно розподіліть у формі. Випікати пляцок при температурі 170 градусів 50 хвилин і охолоджуємо у формі. Бісквіт може опуститися, але так і має бути. Зверху змастити шоколадною глазур'ю. Щоб її приготувати, розтопіть шоколад та масло. Посипте зверху подрібненими горіхами. За годину після холодильника пляцок можна подавати на стіл.

Читайте також

1