Прості рецепти смакоти: печемо шарлотку з ревенем

На смак ревінь досить терпкий і кислуватий, схожий на зелені яблука, селеру і недозрілу полуницю
Прості рецепти смакоти: печемо шарлотку з ревенем
21 Лютого 2024, 21:29
читать на русском

Влітку на ринках і в великих супермаркетах можна купити ревінь - дуже корисну і ароматну рослину з їстівними стеблами зеленого або червоного кольору. Хоч ревінь відносять до овочів, але на смак він нагадує фрукт і часто використовується в десертах. Користь ревеню настільки величезна, що його точно варто додати в раціон.

Ревінь - це багаторічний овоч, родич щавлю і гречки. Дозріває він зазвичай з травня по липень, хоча є і осінні сорти. Їстівними є тільки стебла ревеню, а ось його листя отруйні, тому їх обов'язково потрібно обрізати.

Чи можна їсти ревінь сирим? Відповідь - можна, хоча багато його в такому вигляді не з'їси, оскільки він занадто терпкий. Сирий ревінь можна додати в салат в дрібно нарізаному вигляді. Овоч добре піддається термічній обробці. Страви з ревеню різноманітні - його використовують в пирогах, десертах, компотах, киселях, лимонадах. Після приготування стебла стають менш терпкими. Ревінь можна заморожувати.

У стравах ревінь добре поєднується з полуницею, яблуками, ягодами та іншими фруктами. Дуже часто його додають в начинку для пирогів. А якщо ревінь дрібно нарізати і потушкувати в цукрі або вині, то вийде смачний соус до м'яса.

Чим корисний і шкідливий ревінь

  • Користь для крові. 100 г ревеню містить приблизно 30% добової норми вітаміну K, який необхідний для нормального згортання крові і еластичності кровоносних судин.
  • Протизапальні властивості. Мінеральний і вітамінний склад ревеню робить його хорошим помічником в загоєнні ран і боротьбі із запаленнями.
  • Користь для імунітету. Червоний колір стеблу надають речовини антоціани, які володіють потужними антибактеріальними і протираковими властивостями.
  • Користь для кишківника. У невеликій кількості ревінь дуже корисний для нирок і кишківника. Він покращує засвоєння їжі і має легкий проносний і жовчогінний ефект. Це хороше джерело клітковини.
  • Користь для легенів. Сік ревеню корисний для здоров'я легенів і профілактики туберкульозу.
  • Шкода ревеню може бути обумовлена високим вмістом яблучної і щавлевої кислот, які утворюють ниркові камені. Найбільше кислот міститься в старих стеблах. Термічна обробка знижує вміст кислот.

Не варто вживати овоч (особливо в сирому вигляді) при сечокам'яній хворобі, захворюваннях нирок, артриті, подагрі, геморої. У день можна їсти не більше 100 г свіжого ревеню. Також продукт не варто їсти щодня.

Шарлотка з ревенем

Така шарлотка виходить навіть смачнішою за яблучну внаслідок більш багатого смаку ревеню. Готується вона дуже просто.

Інгредієнти:

  • ревінь - 250 г;
  • яйця - 4 шт.;
  • цукор - 250 г;
  • борошно - 150 г;
  • розпушувач для тіста - 1 чайн.л.;
  • кориця, ванілін, мускатний горіх до свого смаку.

Ревінь ретельно вимити і очистити від плівок, нарізати тонкими скибочками. Яйця збити з цукром і прянощами до пишної однорідної піни. У яєчну суміш всипати борошно з розпушувачем і перемішати до однорідності. Довго перемішувати не потрібно, інакше тісто не буде повітряним і опаде.

Вилити тісто в змащену маслом форму для випічки і вертикально встромити шматочки ревеню. Під час випікання тісто підніметься в 1,5-2 рази. Випікайте пиріг з ревенем 45 хвилин про 180°. Після випікання потримайте пиріг у вимкненій духовці ще 15 хвилин.

Читайте також