Рецепти української кухні: яворівський пиріг з з картоплею та гречкою

Рецепт цього пирога поширений на заході України
Рецепти української кухні: яворівський пиріг з з картоплею та гречкою
14 Серпня 2023, 21:46
читать на русском

Якщо ви бажаєте мати під рукою швидкий і простий рецепт пісної страви на кожен день - спробуйте наш картопляно-гречаний пиріг. Цей рецепт характерний для західних регіонів України і, хоча, його приготування може дещо відрізнятись, два основні інгредієнти залишаються незмінними.

Інгредієнти:

Тісто:

  •  300 г борошна
  •  20 г дріжджів
  •  2 ст. л. олії
  •  2 ч. л. цукру
  •  0,50 ч. л. солі
  •  200 мл води

Начинка

  •  гречка
  •  500 г картоплі
  •  3 цибулини
  •  4 зубчики часнику
  •  2 ст. л. олії

У теплу воду 30-35 °С додаємо дріжджі, цукор, сіль, зовсім трішки борошна, розмішуємо й залишаємо, щоб піднялася опара.

Додаємо просіяне борошно, олію та замішуємо еластичне тісто.

Накриваємо тісто чистим рушничком і ставимо у тепле місто, щоб підросло. Рецепт на піст для тіста є універсальним, не тільки для картопляно-гречаного пирога, з будь-якою начинкою – яблука, капусту, гриби, курагу, рис з яйцем. Лише у солодкий пиріг цукру потрібно додати більше.

Для начинки відварюємо картоплю й готуємо звичайне пюре. Відварюємо гречку.

Цибулю нарізаємо невеликими кубиками та обсмажуємо до золотистого кольору. Додаємо подрібнений часник, сіль і ще хвилинку підсмажуємо.

Компоненти начинки – картоплю, гречку й цибулю ретельно перемішуємо у великій мисці.

Тісто, що підросло, розділяємо на 2 частини – меншу й більшу.

Більшу частину тіста розкачуємо та викладаємо на деко так, щоб з боків утворилися бортики.

Викладаємо начинку, накриваємо другою частиною тіста і гарненько защипаємо по краях.

Наколюємо виделкою й залишаємо на 20-30 хвилин аби тісто підросло.

Змащуємо збитим яйцем та випікаємо у гарячій духовці 200°С 40-45 хвилин.

Читайте також

1