Прострочка на 300 мільйонів: в Україні перевірили Держрезерв

Аудит “Держрезерву” підтвердив тотальне розкрадання запасів і мільйонні збитки
Прострочка на 300 мільйонів: в Україні перевірили Держрезерв
Держрезерв (Фото з відкритих джерел)
5 Листопада 2020, 18:33
читать на русском

Під час аудиту "Держрезерву" ревізори виявили напівпорожні склади, зникнення тисяч тонн запасів, прострочені продовольчі товари на сотні мільйонів гривень,  катастрофічний технічний стан підприємств і багатомільйонні фінансові махінації.

Про це повідомили у пресслужбі міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України.

Масштабна ревізія із залученням усіх компетентних органів відбулася вперше за останні роки.

Те, що відбувається в Держрезерві, є неприпустимим. Ще навесні, коли я тільки прийшов в міністерство і почав дізнаватися про кричущі факти діяльності Держрезерву, ми ініціювали перевірку… Ситуацію з Держрезервом, яку ми бачимо зараз, треба докорінно змінювати, - наголосив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігор Петрашко.

За результатами перевірки зберігання продуктів харчування, виявлено, що на підприємствах зберігаються товари продовольчої групи, терміни придатності яких вже давно закінчилися. Таких прострочених товарів, які можуть бути лише утилізовані, нараховується на суму понад 100 млн грн. Зокрема, виявлено зіпсованого зерна, яке неможливо віддати навіть на корм тваринам на 35,5 млн грн.

Також на підприємствах є прострочені товари непродовольчої групи на суму 200 млн грн.

Щодо фінансово-господарської діяльності підприємств "Держрезерву", то сума порушень склала 31,4 млн грн. По апарату Держрезерву - порушення на 1,7 млн грн.

Також ревізіями встановлені порушення законодавства при здійсненні публічних закупівель без укладання договорів.

Наразі матеріали, в яких наявні підстави, передано до НАБУ, СБУ та Національної поліції України.

Читайте також

Нагадаємо, 28 жовтня Рахункова палата завершила перший за всю історію незалежної України аудит Верховної Ради. Аудитори підрахували, що за 2013−2019 роки Аппарат Верховної Ради, Управлінням справами Апарату Верховної Ради, а також установи та організації їх сфери управління використали 7,7 млрд грн коштів державного та майже 114 млн грн коштів місцевих бюджетів.

1