Протести у Мінську: білоруси вийшли на вулиці після смерті затриманого силовиками хлопця

Учасники акції вшанували пам'ять Романа Бондаренка хвилиною мовчання
Протести у Мінську: білоруси вийшли на вулиці після смерті затриманого силовиками хлопця
Місце на площі, де силовики затримали активіста (фото: tyt.by)
13 Листопада 2020, 12:22
читать на русском

Мешканці Мінську зібралися на акцію пам'яті Романа Бондаренка, який помер 12 листопада після побиття і затримання силовиками.

Акція відбулася на "Площі змін" - у дворі будинків на вулиці Червякова, де регулярно проходять акції протесту проти чинної влади у Білорусі.

Білоруське видання Tut.by оцінює число присутніх на "Площі змін" у кілька тисяч чоловік. Учасники акції вшанували пам'ять Романа Бондаренка хвилиною мовчання, запалили свічки.

Читайте також

У знак протесту проти затримання та знущань над протестуючими мешканці Мінська також скандували "Іди!" (звертаючись до Лукашенка) і "Трибунал!".

Нагадаємо, активіст Бондаренко був побитий на "Площі змін" після того, як почав розмовляти з людьми, що знімають з парканів розвішані протестуючими біло-червоні стрічки. Після бійки він був затриманий і переведений у відділення міліції, а звідти - госпіталізований з набряком мозку і закритою черепно-мозковою травмою. Мешканці Мінську під час вечірньої акції знову розвісили біло-червоні стрічки і організували стихійний меморіал.

Читайте також

Світлана Тіхановська, яку опозиція вважає переможцем виборів президента Білорусії, також висловила співчуття з приводу загибелі активіста.

Я не знала Романа особисто, але я знаю, що його вбивство - це кримінальний злочин, за яким буде проведено кримінальне розслідування, а всі винні понесуть відповідальність, - сказала вона під час відеозвернення у своєму Telegram-каналі.

Вона закликала білорусів продовжувати протестні акції і "робити все, що послаблює режим".

Нагадаємо, у Білорусі вже четвертий місяць тривають акції протесту проти підсумків виборів президента, які пройшли 9 серпня. Переможцем був оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цей пост з 1994 року. Учасники акцій не визнали оголошені владою підсумки виборів, вважають їх сфальсифікованими.

7 листопада у столиці Білорусі Мінську медики вийшли на протест. Силовики затримали 33 протестувальників.

1