П'ятеро хакерів "зламували" телефони та крали персональні дані українців - відео

Свій незаконний бізнес вони ввели два роки
П'ятеро хакерів "зламували" телефони та крали персональні дані українців - відео
Фото: ssu.gov.ua
24 Листопада 2021, 15:17
читать на русском

Кіберфахівці СБУ припинили протиправну діяльність групи хакерів, які позиціювали себе як учасники міжнародного хакерського угруповання Phoenix. Вони спеціалізувалися на дистанційному зламуванні мобільних пристроїв та крадіжці персональних даних.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Встановлено, що до складу угруповання входило п'ятеро громадян України, мешканців Києва та Харкова. Всі мали вищу технічну освіту. У своїй діяльності використовували спеціально розроблене програмне забезпечення і технічні засоби.

Для отримання доступу до облікових записів користувачів мобільних пристроїв хакери використовували "фішингові" ресурси – копії сайтів відомих виробників мобільних пристроїв Apple, Samsung та інших, - йдеться у повідомленні.

Користувач мобільного пристрою, завантажуючи застосунок чи програму на такому "псевдоофіційному" сайті, надавав хакерам пароль до свого облікового запису. Потім вони копіювали інформацію, що зберігалася на зламаному телефоні. Отримані у такий спосіб дані дозволяли знімати кошти з рахунків громадян та продавати третім особам інформацію про їхнє приватне життя.

Як з'ясували в СБУ, середня "вартість" за несанкціонований доступ до облікового запису власника мобільного телефону становила 200 доларів.

Крім того, ще одним видом "діяльності" зловмисників було розблокування викрадених та загублених гаджетів виробництва Apple. Згодом їх продавали через мережу підконтрольних магазинів у Києві та Харкові. Хакери працювали понад 2 роки, а їх жертвами за цей час стали кілька сотень осіб.

Правоохоронці провели обшуки за місцями проживання фігурантів та в офісах, підпільних технічних центрів, які функціонували під виглядом магазинів з продажу телефонів. Було вилучено:

  • комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинної діяльності;
  • програмне забезпечення і технічні засоби для несанкціонованого втручання в облікові записи;
  • викрадені мобільні телефони, які під виглядом нових готували до збуту.

Наразі вирішується питання щодо оголошення про підозру учасникам угруповання за ст. 361 (незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, що хакер із Запоріжжя, який підробив застосунок "Дія", працює з соціальною рекламою та з майбутнім проєктом щодо залучення молоді до процесів цифровізації в Міністерстві цифрової трансформації.

Читайте також

1