Рада дозволила іноземцям служити в українській армії за контрактом

Верховна рада України в другому читанні ухвалила законопроєкт 8098, рішення підтримали 321 народний депутат
Рада дозволила іноземцям служити в українській армії за контрактом
Форма українських військових / Фото з відкритих джерел
12 Січня 2023, 20:20
читать на русском

Верховна Рада прийняла законопроєкт про проходження військової служби іноземцями за контрактом.

Про це  повідомив народний депутат Ярослав Железняк в Telegram.

Цей законопроєкт дозволить забезпечити правову визначеність, рівні можливості та права іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу в усіх українських військових формуваннях, утворених відповідно до Законів України.

"Після початку російської агресії багато іноземних громадян виявили бажання добровільно захищати Україну. Вже була прийнята низка законопроєктів, але зберігалися неточності", - написав в своєму Telegram-акаунті депутат ВР Олексій Гончаренко.

Під час внесення попередніх змін до законодавства було зазначено лише про ті підрозділи, які підпорядковуються Збройним Силам України й не включили підрозділи, що утворились при Нацгвардії України. Саме таким підрозділом є полк "Азов", у якому служить багато іноземних громадян.

"У зв’язку з чим військовослужбовці-іноземні громадяни, які проходять службу, зокрема, у полку "Азов", позбавлені можливості перебувати легально на території України та у майбутньому не зможуть отримати українське громадянство", - йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту 8098.

Проте, даний законопроєкт спрямований на забезпечення правової визначеності стосовно порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у всіх без виключення, утворених відповідно до законів України, військових формуваннях.

Нагадаємо, на період мобілізації в Україні та на воєнний час деякі категорії працівників мають право на "бронь" на роботі і відстрочення від армії.

Читайте також

1