Рада не призначила суддів Конституційного суду

Оголошено повторний конкурс
Головне
Рада не призначила суддів Конституційного суду
Конституційний суд України
6 Листопада 2020, 13:28
читать на русском

Верховна рада України не змогла призначити суддю Конституційного суду. За призначення проголосували лише 100 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Таке рішення прийняли на засіданні 6 листопада.

На посаду судді претендували Юрій Павленко (подання фракції "Опозиційна платформа "За життя"), Ольга Боднар-Петровська (подання фракції Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина"), Микола Сірий (від фракції "Європейська солідарність") та Наталія Денисенко (від фракції "Голос").

На рейтинговому голосуванні за Боднара проголосували 125 нардепів. За Денисенко - 38. За Павленка - 154. За Сірого - 97 голосів парламентарів.

Юрій Павленко був винесений на голосування за призначення суддею. Його підтримали 100 парламентарів, рішення не було ухвалено. Оголошено повторний конкурс.

Читайте також

Судді за квотою Верховної Ради призначаються за наступним механізмом: парламентські фракції подають свої кандидатури, які зобов'язані пройти перевірки. Після цього кандидати мають співбесіду з представниками профільного комітету, відтак за їх призначення голосують у залі.

Згідно з законом про Конституційний суд, Верховна Рада має квоту на призначення шести суддів, таку ж кількість призначають президент України та з'їзд суддів України. Загалом суд складається з 18 суддів.

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

Читайте також наш матеріал: Державний колапс: чим небезпечний законопроєкт Зеленського про КСУ

1