Рада ухвалила ще один закон із пакета "земельної реформи"

Земельні ділянки дозволили продавати на електронних аукціонах
Головне
Рада ухвалила ще один закон із пакета "земельної реформи"
Земля, поле Фото: Рexels
18 Травня 2021, 15:19
читать на русском

Верховна Рада ухвалила ще один закон  із так званого пакета земельної реформи.

18 травня народні депутати 272 голосами ухвалили проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони №2195 в другому читанні та в цілому як закон в редакції Комітету із подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

Законом удосконалено механізми та процедури продажу та передачі в користування земельних ділянок, проведення прозорості аукціонів з продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності шляхом проведення таких аукціонів в електронній торговій системі.

Законом встановлено, що продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису) здійснюються на конкурентних засадах (на земельних торгах) у формі електронного аукціону у випадках та порядку, встановлених главою 21 Земельного кодексу.

Не допускається відчуження орендованих земельних ділянок державної або комунальної власності без згоди орендаря.

Законом встановлено, що "земельні ділянки державної чи комунальної власності продаються або передаються в користування (оренду, суперфіцій, емфітевзис) окремими лотами на конкурентних засадах (на земельних торгах), крім випадків, встановлених частиною другою статті 134 Земельного кодексу".

Читайте також

Також встановлено, що "земельні торги проводяться у формі електронного аукціону в режимі реального часу в мережі Інтернет, за результатами проведення якого укладається договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з переможцем земельних торгів, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку, що продається, або найвищу ціну за придбання прав емфітевзису, суперфіцію, або найвищий розмір орендної плати, зафіксовані під час проведення земельних торгів".

Подробиці  - за посиланням.

Ухваливши закон №2195, Рада наблизилася до завершення земельної реформи в Україні. Раніше парламент ухвалив закон, необхідний для відкриття ринку землі, яким внесено  зміни до Земельного кодексу та інших законів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин.

Для завершення земельної реформи депутатам потрібно буде ще ухвалити закон про Фонд гарантування позик і про право державних працівників на земельний пай (№3205-2).

Необхідні кроки для впровадження земельної реформи Фото: Держгеокадастр

1