Рада вдосконалила механізми виведення банків з ринку

Також вдосконалено правовий захист працівників Фонду гарантування вкладів
Рада вдосконалила механізми виведення банків з ринку
Світовий банк (фото: з відкритих джерел)
30 Червня 2021, 13:09
читать на русском

Верховна Рада ухвалила закон щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків (№4546).

Як повідомляє пресслужба парламенту, закон визначає правові підстави для відшкодування шкоди (збитків) особою, якою заподіяно шкоду банку та кредиторам банку, а також особою, яка внаслідок таких дій отримала майнову вигоду.

Також законом удосконалено деякі питання відшкодування шкоди (збитків) пов’язаними з банком особами, іншими особами, дії або бездіяльність яких призвели до заподіяння кредиторам та/або банку шкоди (збитків), у тому числі передбачивши можливість укладення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) договору про добровільне відшкодування такої шкоди (збитків), механізм повернення коштів колишнім кредиторам банку після його ліквідації, звільнення від сплати судового збору, державного мита, плати у сфері державної реєстрації.

Законом уточнено деякі процедурні аспекти виведення неплатоспроможного банку з ринку, ліквідації банків, повноваження Фонду, його органів, механізм правового захисту працівників членів адміністративної ради Фонду тощо.

Законом також:

- удосконалено процедуру та перелік підстав для виявлення нікчемних правочинів;

- уточнено деякі питання нормативно-правового регулювання порядку проведення ліквідаційної процедури;

- удосконалено механізм правового захисту працівників Фонду та членів його адміністративної ради;

- врегульовано питання роботи Фонду із забезпеченими кредиторами, банків, які виводяться з ринку;

- уточнено питання щодо сплати судового збору та плати за проведення державної реєстрації.

 Закон ухвалено з необхідними техніко-юридичними правками.

Нагадаємо, 30 червня Верховна Рада ухвалила "Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи".

Читайте також

1