Рада встановила мораторій на підвищення комунальних тарифів

Нафтогазу передадуть 264,3 млрд грн на покриття витрат
Головне
Рада встановила мораторій на підвищення комунальних тарифів
Квитанції за комунальні послуги (фото: УНІАН)
29 Липня 2022, 11:31
читать на русском

Верховна Рада на засіданні 29 липня ухвалила закон № 7427 про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення.

Про це повідомив народний депутат з фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Після майже двох місяців дискусій Рада прийняла законопроєкт 7427, який передбачає встановлення мораторію на підвищення тарифів на тепло для населення шляхом залучення понад 125 млрд грн (від міжнародних партнерів) на покриття різниці тарифів, - зазначив він.

Нардеп каже, що мораторій буде діяти протягом воєнного стану в Україні та ще 6 місяців після.

Цим законом забороняється підвищувати для всіх категорій споживачів тарифи на послуги з розподілу природного газу та теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання), на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, - зазначає Железняк.

Депутат з "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко зазначає, що завдяки ухваленню закону "Нафтогаз" отримає 264,3 млрд грн.

Ціна на природний газ для побутових споживачів не підлягає збільшенню від ціни, що застосовувалася у відносинах між постачальником та побутовими споживачами станом на 24 лютого 2022 року. Також встановлюється тимчасова заборона постачальнику природного газу здійснювати будь-які дії щодо примусу побутового споживача до оплати заборгованості, - зазначив він.

Для компенсації втрат суб'єктів ринку газу, передбачається:

  •  збільшити доходи і видатки державного бюджету (разом і за спеціальним фондом) на 264,3 млрд грн;
  • зарахувати до спеціального фонду такі доходи: надходження від сплати дивідендів, що нараховуються на акції НАК "Нафтогаз України", що належать державі, за результатами фінансово-господарської діяльності у 2022 р. (64,4 млрд грн);
  • авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті цих дивідендів (11,6 млрд грн); надходження в рамках програм допомоги ЄС, урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ, яка надається з метою фінансового забезпечення заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час воєнного стану та подальшого відновлення (188,3 млрд грн).

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський пообіцяв, що у прийдешньому опалювальному сезоні тарифи на комунальні послуги в Україні не зростуть.

Місцева влада відповідає за тарифи на тепло і на гарячу воду, тож на місцевому рівні має бути забезпечена така сама незмінність тарифів і зимою 2022-2023 років.

21 червня Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроєкт щодо запровадження мораторію на підвищення тарифів.

1