Рада звільнила Чернишова з посади міністра розвитку тергромад

Водночас НАЗК закликає Кабмін не призначати Чернишова головою Нафтогазу
Головне
Рада звільнила Чернишова з посади міністра розвитку тергромад
Олексій Чернишов (фото: УНІАН)
3 Листопада 2022, 15:27
читать на русском
Верховна Рада підтримала звільнення Олексія Чернишова з посади міністра розвитку громад і територій.
Про це повідомляє народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк.

За відставку Чернишова проголосували 279 депутатів. Уже ексміністру пророкують посаду керівника "Нафтогазу".

Тим часом Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) закликає уряд не призначати керівником "Нафтогазу" Олексія Чернишова, який нещодавно подав у відставку з посади міністра розвитку громад і територій України.
Про це пишуть Liga.net та ZN.UA з посиланням на лист голови НАЗК Олександра Новікова до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

У НАЗК наголошують, що призначення Чернишова керівником НАК "Нафтогаз України" буде незаконним, оскільки порушує закон "Про запобігання корупції".

Так, закон зазначає: міністрам після звільнення забороняється протягом року укладати трудові договори або вчиняти правочини у сфері підприємницької діяльності з юрособами приватного права або фізичними особами-підприємцями, якщо до звільнення урядовці упродовж року контролювали, здійснювали нагляд, підготовку чи ухвалення відповідних рішень щодо діяльності цих юросіб або ФОПів.

А український уряд, як зазначає НАЗК, зараз виконує функції загальних зборів і наглядової ради НАК. Тобто члени Кабміну, серед яких і Чернишов, регулярно ухвалюють рішення щодо "Нафтогазу.

Нагадаємо, вчора, 2 листопада міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов подав у відставку. Чернишова можуть призначити на посаду керівника НАК "Нафтогаз України" замість Юрія Вітренка.

Після цього, за словами депутата Ярослава Железняка з Голосу, Міністерство розвитку громад і територій можуть об'єднати із Міністерством інфраструктури, яке очолює Олександр Кубраков.

Позавчора Кабінет міністрів звільнив Юрія Вітренка з посади голови НАК "Нафтогаз Україна".

1