Радуцький пояснив, чому в українських аптеках зросли ціни на ліки до 40%

Мережі аптек націнку на препарати не збільшували
Головне
Радуцький пояснив, чому в українських аптеках зросли ціни на ліки до 40%
Фармацевт, аптека (фото: УНІАН)
31 Травня 2022, 14:27
читать на русском

В українських аптеках від початку повномасштабної війни вартість медичних препаратів зросла на 20-25%. Деякі окремі позиції взагалі подорожчали на 40%.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань здоров‘я Михайло Радуцький у Facebook.

В Аптечній професійній асоціації стверджують, що мережі аптек націнку на препарати не збільшували. Але є низка інших факторів, які впливають на формування вартості медичних препаратів. Зокрема, падіння курсу гривні щодо долара та євро, зростання вартості палива, ускладнення логістики імпортних лікарських засобів.

Радуцький назвав ще кілька проблем, які зумовлюють зростання цін на ліки для українців:

1. Відсутність обігових коштів у аптечних мереж. Щоб відновити роботу на деокупованих територіях, компенсувати збитки, аптечним мережам потрібні ресурси. В деяких регіонах відчувається кадровий дефіцит. Для повернення на роботу до зруйнованих міст фармацевтів іноді доводиться додатково стимулювати.

2. Обсяги продажів у аптечних мереж останнім часом знижуються – у багатьох людей сьогодні просто немає грошей, тому купують найнеобхідніше, відмовляючись, наприклад, від вітамінів. Всі ці фактори впливають на підвищення цін.

За його словами, Держлікслужба займеться перевіркою обґрунтованості підвищення цін на лікарські засоби. Заступник керівника Держлікслужби Володимир Короленко повідомив, що фахівці служби щотижня проводять моніторинг вартості ліків в аптеках.

Досліджують ціни на 20 основних препаратів, які найбільше користуються попитом в аптеках (серцево-судинні препарати, анальгетики, противірусні, для лікування гіпертонії, психічного здоров’я), - зазначив Радуцький.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила закон, який обмежує обіг лікарських засобів, вироблених у росії та білорусі.

Читайте також

1