Рак шийки матки: симптоми, лікування, профілактика

Рак шийки матки - один з найпоширеніших видів раку у жінок
Рак шийки матки: симптоми, лікування, профілактика
21 Жовтня 2023, 22:48
читать на русском

Рак шийки матки виникає у клітинах нижньої частини матки – "шийки", – яка з'єднується з піхвою. Це один із найпоширеніших видів раку у жінок: у 2020 році понад 342 тисячі жінок у всьому світі померли від нього, а в Україні — 1,5 тисячі. Водночас він добре піддається лікуванню у разі своєчасного виявлення.

Рак шийки матки (РШМ) – злоякісне захворювання жіночих репродуктивних органів. Це одна з найпоширеніших онкологічних хвороб серед представниць прекрасної статі, яка часто розвивається у молодому віці 35 – 45 років. РШМ успішно виліковується за умови, що виявлено на ранніх стадіях. Відомо багато випадків, коли жінки після одужання виношували та народжували здорову дитину. Тому, якщо ви помітили тривожні симптоми, не ігноруйте їх і записуйтесь на консультацію до профільного фахівця. Чим раніше розпочати терапію РШМ, тим краще для пацієнтки.

Ризик раку шийки матки суттєво зростає у тих, хто інфікований вірусом папіломи людини (ВПЛ). Але далеко не всі ВПЛ призводять до онкології: станом на сьогодні їх відомо понад 100 типів, але лише кілька їх пов'язані з раком. Основними факторами, що викликають РШМ, вважаються:

  •  Тривалий досвід куріння.
  • Ослаблення захисних властивостей організму, наприклад у ВІЛ-позитивних пацієнток.
  • Хламідійна інфекція, вилікована або продовжується, а також інші інфекційні захворювання, що передаються статевим шляхом.
  • Три та більше доношені вагітності.
  • Тривалий прийом пероральних засобів контрацепції.
  • Часта зміна статевих партнерів.
  • Зайва вага.
  • Початок статевого життя до 16 років.

Зазначимо, що сьогодні багато людей висловлюють думку, що патології матки, зокрема і РШМ, пов'язані з нестабільною психікою. Психосоматика раку шийки матки – дуже спірне явище. Звичайно, стреси, тривоги, сильні переживання негативно впливають на стан організму, але вагомі науково обґрунтовані дані, що підтверджують взаємозв'язок між психологічними проблемами та розвитком онкологічних захворювань, відсутні. А ось спадковий фактор не можна скидати з рахунків: ризик раку шийки матки зростає, якщо ваші близькі родичі (мама, бабуся, сестра) страждали на це захворювання.

РШМ зустрічається набагато частіше, ніж рак тіла матки. Його особлива небезпека полягає в тому, що захворювання на ранніх стадіях фактично не турбує жінку і не виявляється якимось симптомом. У міру того, як новоутворення розвивається, можуть з'являтися деякі ознаки захворювання:

Перші симптоми раку шийки матки:

  • Патологічні кров'янисті виділення поза днів менструації.
  • Виникнення невеликих чи середніх кровотеч після сексуального акту, чи огляду гінеколога.
  • Виражені болі в ділянці малого таза, які виникають регулярно.
  • Поява постійної слабкості, легкої стомлюваності, ознак анемії.
  • Зниження маси тіла без видимих ​​причин.
  • Постійна субфебрильна температура.

Ознаки раку шийки матки більш запущених етапах посилюються. Як правило, з піхви виділяється велика кількість кров'яних і рідких виділень, що мають виражений неприємний запах. Статевий акт стає ще більш болючим. Ще один явний симптом раку шийки матки – прискорене сечовипускання. На запущеній стадії його супроводжує утруднена дефекація та набряклість нижніх кінцівок, біль у ногах.

Схема лікування безпосередньо залежить від стадії РШМ. На нульовій та першій стадії добре зарекомендували себе гінекологічні операції, під час яких передракові клітини видаляються під місцевою анестезією.

Сьогодні хірургічна онкогінекологія вийшла на новий рівень та рятує життя мільйонам пацієнток у всьому світі. Перерахуємо найдієвіші хірургічні методи лікування РШМ:

  • Видалення шийки матки, тканин, що її оточують, а також верхню частину піхви. У цьому матка залишається.
  • Видалення матки та шийки матки. Якщо захворювання запущено, то цілком можливо, що доведеться видалити також труби та яєчники.
  • Хірургічне лікування з видаленням піхви, сечового міхура, матки, маткової труби, прямої кишки.

Говорячи про прогноз захворювання, зазначимо: вирішальну дію мають рання діагностика, скринінгові випробування, своєчасність лікування. На ранній стадії РШМ відсоток виліковності – 80 – 100%.

Рак розвивається, коли клітини шийки матки починають мутувати. Якщо вони здорові, вони ростуть і розмножуються з певною швидкістю, а потім за певний час гинуть. Мутації змушують клітини рости та розмножуватися безконтрольно, їхній життєвий цикл збільшується і вони не гинуть – відтак зі скупчення клітин утворюються пухлини. Ракові клітини можуть вражати і сусідні тканини або відриватися від пухлини, щоби поширюватися (метастазувати) в інших частинах тіла.

Достеменно невідомо, що спричиняє розвиток раку шийки матки, але у більшості випадків (99%) причиною його появи є вірус папіломи людини (ВПЛ). Це – інфекція, що передається статевим шляхом. Водночас інфікування ВПЛ не завжди є початком онкозахворювання. У більшості жінок, що мають ВПЛ, рак ніколи не розвивається, адже під час контакту з вірусом імунна система організму зазвичай не дає йому заподіяти людині шкоди. Однак у невеликого відсотка жінок вірус виживає роками, сприяючи процесу, який змушує деякі клітини шийки матки перетворюватися на ракові.

Кожна жінка має ризик розвитку раку шийки матки. Дуже важливими є профілактичні заходи, серед яких раннє виявлення фонових та передракових станів, застосування бар'єрних засобів контрацепції, що перешкоджають передачі статевих інфекцій.

Інші способи профілактики:

  • Попередження раннього початку статевого життя.
  • Вакцинація проти ВПЛ.
  • Регулярні огляди спеціаліста з цитологічним дослідженням мазків.

Читайте також

1