Вчені розробили концепт штучної матки на 30 тисяч дітей

Майбутні батьки зможуть самі обирати характеристики дітей
Вчені розробили концепт штучної матки на 30 тисяч дітей
Немовлята (Фото: peхels)
15 Грудня 2022, 20:21
читать на русском

Гашем Аль-Гайлі опублікував на YouTube концепт штучної матки EctoLife, де можна вирощувати до 30 тисяч дітей на рік. При цьому батьки можуть самі редагувати гени свого потомства.

З особливостями своєї концепції розробник поділився з Science and stuff.

Процес "виношування" дитини починається з забору яйцеклітин та сперматозоїдів майбутніх батьків. Процес запліднення відбувається у лабораторних умовах, що дозволяє вибрати "генетично досконалі ембріони". За словами Аль-Гайлі, такими ембріонами є ті, що позбавлені будь-яких генетичних проблем, які можуть призвести до переривання вагітності. Він зазначає, що цей процес також можна використовувати для "скринінгу вроджених дефектів", що є звичайною практикою в більшості методів ЕКЗ.

Крім того, за задумом Аль-Гайлі у батьків має бути можливість "генетично спроєктувати ембріон перед імплантацією його в штучну матку" за допомогою інструмента редагування генів CRISPR-Cas 9. Це дозволить "виправити будь-які успадковані генетичні захворювання, які є частиною сімейної історії, щоб дитина та її потомство жили здоровим, комфортним життям, вільним від генетичних захворювань". За словами розробника, цей метод редагування геному вже використовувався "для виправлення генетичної мутації в людських ембріонах, пов'язаної зі станом, відомим як гіпертрофічна кардіоміопатія, що спричиняє потовщення серцевого м'яза".

Аль-Гайлі також зазначає, що концепт EctoLife передбачає широке використання штучного інтелекту, який відповідатиме за доступ кожної дитини до поживних речовин, "адаптованих до її потреб". Крім того, він передбачає, що ШІ зможе стежити за розвитком дітей та сигналізувати про будь-які можливі відхилення.

Крім того, у концепції передбачається, що батьки зможуть бачити і чути те саме, що й їхня майбутня дитина, оскільки капсула штучної матки буде обладнана камерами, з'єднаними з гарнітурою віртуальної реальності. За її допомогою батьки також матимуть змогу стежити за розвитком дитини через смартфон.

Аль-Гайлі вважає, що його концепт може допомогти розв'язати проблему з народжуваністю, яка існує у багатьох країнах світу. Крім того, він наголошує, що щорічно від ускладнень під час або одразу після вагітності помирає 300 тисяч жінок. Варто відзначити, що найвищий показник смертності серед вагітних жінок у країнах, що розвиваються, технологія ж, швидше за все, буде доступна для заможних людей.

Нагадаємо, влада США вперше за майже 20 років схвалили нові ліки для людей з хворобою Альцгеймера.

Читайте також

1