У США схвалили перші за 20 років ліки від хвороби Альцгеймера

Це перший препарат, спрямований на уповільнення розвитку хвороби.
У США схвалили перші за 20 років ліки від хвороби Альцгеймера
Ліки, пігулки (фото: Pexels)
9 Червня 2021, 05:06
читать на русском

Влада США вперше за майже 20 років схвалили нові ліки для людей з хворобою Альцгеймера.

Як повідомляє ABC News, препарат розробила компанія Biogen. Він надійде в продаж під назвою Aduhelm.

Зазначається, що розробка препарату супроводжувалась суперечками експертів щодо його ефективності. Деякі з них вважають, що переваги ліки навряд чи переважать ризик серйозних побічних ефектів.

Водночас рішення влади має велике значення для людей з Альцгеймером, оскільки це перший препарат, спрямований на уповільнення розвитку хвороби.

Препарат Aduhelm руйнує амілоїд - білок, який формує в мозку людини бляшки, які пошкоджують клітини і викликають проблеми з пам'яттю, мисленням і спілкуванням.

Виробник стверджує, що ці ліки в поєднанні зі зміною способу життя може допомогти пацієнтам, у яких захворювання було виявлено на ранніх стадіях.

Читайте також

Також Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США зобов'язало Biogen провести додаткове масштабне клінічне дослідження і залишило за собою право відкликати схвалення в майбутньому. Весь цей час пацієнти з Альцгеймером матимуть доступ до нових ліків.

Нагадаємо, що раніше вчені зі Швеції розробили надійний метод діагностики хвороби Альцгеймера на ранніх стадіях. Для цього пацієнту необхідно здати аналіз крові та три когнітивних тести, виконання яких займає 10 хвилин. Точність такого методу становить 90%.

Зазначимо, американські вчені дослідили, що у 18% пацієнтів, які перехворіли на коронавірус, діагностується психічні захворювання, зокрема підвищена тривога, депресія або безсоння протягом трьох місяців після позитивного тестування на COVID-19.

Читайте також