Рецепти грецької кухні: готуємо хумус

Ця чудова закуска набула широкого поширення серед вегетаріанців та людей, які ведуть здоровий спосіб життя
Рецепти грецької кухні: готуємо хумус
23 Лютого 2024, 19:43
читать на русском

Хумус – це пюре з нуту, приправлене оливковою олією та спеціями. Хумус популярний в країнах Близького Сходу: Ізраїлі, Туреччині, Лівані, а так само в Греції та на Кіпрі. В кожній країні є власний рецепт приготування хумусу.

Знайти класичний рецепт приготування хумусу досить складно. У єврейському рецепті хумусу використовують пасту тахіні, часник та оливкову олію. Також хумус готують з червоним перцем і цибулею, сиром і помідорами, кедровими горішками та какао.

Хумус подають як холодну закуску або соус до м'яса, квасолі, з лавашем, свіжим хлібом або коржами, кукурудзяними чипсами.

Інгредієнти:

  •  300 г сухого нуту
  •  2 ст. л. кунжутної пасти тахіні або кунжутного насіння
  •  5 зубчиків часнику
  •  50 мл оливкової олії
  •  Щіпка зіри (кумин)
  •  Сік половини лимона
  •  Копчена паприка або червоний мелений перець
  •  Сіль

Нут насипаємо в каструлю, заливаємо великою кількістю води та залишаємо набухати на ніч. Вранці воду зливаємо, нут промиваємо та заливаємо чистою водою.

Поставимо каструлю з нутом на плиту, доводимо до кипіння та варимо на слабкому вогні протягом 1-1,5 години до повної м'якості.

Відкинемо нут на друшляк. Відвар нуту зберігаємо, він нам знадобиться для приготування хумусу.

Далі можемо використовувати готову кунжутну пасту або приготувати її самостійно. Для цього в блендері подрібнюємо кунжутне насіння разом з невеликою кількістю оливкової олії до однорідної пасти. Чим потужніший блендер, тим більш однорідною вийде тахіні.

У чисту чашу блендера кладемо очищений часник, додаємо нут та готуємо пюре протягом кількох секунд. Вливаємо у блендер відвар нуту та подрібнюємо масу в пюре. Кількістю відвару регулюємо густоту соусу.

Додаємо зіру та кладемо кунжутну пасту на свій смак. Вливаємо оливкову олію, додаємо сіль і сік лимона. Все подрібнюємо до однорідної пасти.

Можна всі інгредієнти змішати відразу в блендері та подрібнити, але це краще робити в тому випадку, якщо ви вже готуєте хумус не перший раз і вивели для себе ідеальні пропорції.

Читайте також

1