Рецепти італійської кухні: готуємо лазанью

Лазанья - це смачна та ситна вечеря, однак її приготування займає багато часу
Рецепти італійської кухні: готуємо лазанью
24 Квітня 2023, 21:58
читать на русском

Лазанья — це традиційна страва італійської кухні, що має безліч варіацій. Начинку для лазаньї готують з м’ясного фаршу, морепродуктів, овочів, шпинату. М’ясна лазанья вважається візитівкою італійської гастрономічної культури. Соковитий соус болоньєзе, ніжна вершкова бешамель, пружна паста аль денте, пікантний пармезан — відчуйте смак справжньої Італії на власній кухні!

Приготування лазаньї болоньєзе займає досить багато часу. Адже для початку варто зробити два соуси, відварити листи для лазаньї, потім "зібрати" страву та запекти в духовці. Тому радимо розраховувати на велику порцію, залишки якої можна помістити у морозильну камеру. Лазанья чудово переносить заморозку і миттєво розігрівається у мікрохвильовці, коли потрібна швидка і смачна вечеря.

Інгредієнти:

Основні:   

  • Листи для лазаньї - 12 шт.
  • Пармезан - 200 г

Для соусу болоньєзе:  

  • Фарш - 500 г
  • Помідори - 3 шт.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Часник - 2 зубчики
  • Томатний соус - 3 ст. л.
  • Олія оливкова - 4 ст. л.
  • Петрушка - пучок
  • Сіль - до свого смаку
  • Перець - до свого смаку

Для соусу бешамель:  

  • Молоко - 800 мл
  • Масло вершкове - 100 г
  • Борошно - 3 ст. л.
  • Мускатний горіх -  ¼ ч. л.
  • Сіль -  до свого смаку
  • Перець - до свого смаку

Як приготувати соус болоньєзе

Готуємо соус болоньєзе. Чистимо цибулю, дрібно нарізаємо та обсмажуємо на оливковій олії. До неї додаємо фарш, часник, сіль та перець. Смажимо до готовності 15 хвилин. Бланшуємо помідори, нарізаємо невеликими шматочками та додаємо до готового фаршу. Туди ж виливаємо томатний соус. Гарно перемішуємо інгредієнти, накриваємо кришкою та тушкуємо протягом 20 хвилин. Знімаємо з вогню та додаємо дрібно нарізану зелень.

Як приготувати соус бешамель

Для приготування соусу бешамель знадобиться сотейник з товстим дном. Ставимо його на вогонь, розтоплюємо вершкове масло, додаємо муку. Ретельно перемішуємо інгредієнти. Поступово вливаємо молоко, не забуваємо постійно мішати соус. Додаємо сіль, перець, мускатний горіх. Доводимо його до кипіння, знімаємо з вогню. Соус повинен мати консистенцію рідкої сметани. Варто пам’ятати, що при охолодженні він стане густішим.

Готуємо лазанью

У кип’ячій воді відварюємо листи лазаньї. Достатньо проварити їх 2‒3 хвилини, а потім просушити паперовим рушником. Одночасно в каструлі має бути не більше двох листів, адже вони можуть злипнутися.

Беремо форму для запікання (у нашому випадку розміром 20x20 см), на дно виливаємо невелику кількість соусу бешамель. Зверху викладаємо листи лазаньї, на них — соус болоньєзе, потім соус бешамель. Таким чином робимо 5‒6 шарів. Верхні листи змащуємо соусом бешамель і посипаємо дрібно натертим пармезаном.

Розігріваємо духовку до 180 градусів. Запікаємо страву 30‒40 хвилин. Готову лазанью виймаємо з духової шафи та залишаємо при кімнатній температурі на 10 хвилин. За цей час соуси застигнуть, і лазанью легко можна буде розрізати на шматочки.

Читайте також

1