У Запоріжжі обрали нову виконувачку обов`язків мера
Українці здавна славляться як майстри з приготування ситних і смачних страв з м'яса. Однією з таких страв є крученики. Назва "крученики", швидше за все, пішла від слова "крутити". І невипадково, адже щоб приготувати цю страву, потрібно загорнути начинку в м'ясний стейк. Начинка може бути різною: гриби, чорнослив, сир, морква.
Крученики з грибами
Інгредієнти:
- М'ясо для відбивних - 600-700 г
- Шампіньйони різані - 500 г
- Цибуля - 1 шт.
- Твердий сир - 60 г
- Часник - 3-4 зубчики
- Сметана 21% - 150 г
- Борошно - 1 ч. л.
- Масло - 20 г
- Рослинна олія 2-3 ст. л.
- Сіль, перець - до свого смаку
- Зелень 1 пучок
Робимо битки. Для початку нарізаємо стейк товщиною не більше 1,5 см. Відбиваємо м'ясо з обох сторін і приправляємо сіллю і перцем.
Для начинки потрібно нарізати цибулю та печериці невеликими шматочками. Обсмажити на сковороді у вершковому маслі спочатку цибулю, потім додати гриби і смажити до повного випаровування рідини. Щедро посипати подрібненим часником і зеленню. Охолодити.
Натертий сир змішати з грибами. Посолити і поперчити. На кожен шматок битка викласти начинку. Загорнути рулетиком і скріпити зубочисткою або ниткою, щоб крученик тримав форму при обсмажуванні. Смажити до рум'яної скоринки.
Після обсмажування крученики з грибами слід протушкувати 30 хвилин у бульйоні. За 10 хвилин до готовності змішати борошно і сметану і додати в бульйон з кручениками. Тушкувати 10 хвилин. На стіл подавати з гарніром і сметанним соусом.
Крученики зі свининою
Інгредієнти
- Свинина - 1 кг
- Шампіньйони - 150 г
- Перець солодкий - 1 шт.
- Варений рис - 100 г
- Масло - 30 г
- Цибуля - 1 шт.
- Зелень - 1 пучок
- Сіль, перець - до свого смаку
- Олія для смаження
М'ясо нарізаємо на битки, солимо, перчимо. Готуємо начинку. Нарізаємо печериці і перець кубиками. Подрібнену цибулю обсмажуємо на розігрітому вершковому маслі. Додаємо гриби і перець.
Через 4–5 хвилин в засмажку висипаємо варений рис і нарізану зелень. Все перемішуємо. На кожен стейк викладаємо начинку, згортаємо рулетики і закріплюємо кінці зубочистками або обв'язуємо крученик ниткою.
Смажимо до рум'яної скоринки. Опісля тушкуємо в бульйоні 30 хвилин. Крученики готові до подачі на стіл.
Крученики з чорносливом
Інгредієнти
- Свинина - 500 г
- Чорнослив - 200 г
- Твердий сир - 200 г
- Сіль, перець - до свого смаку
Готуємо свинячі битки. Чорнослив нарізаємо дрібними шматочками, сир натираємо на тертку. На битки викладаємо чорнослив і сир. Згортаємо рулетик і закріплюємо краї зубочистками.
Потім складаємо крученики в каструльку, заливаємо бульйоном і на 30–35 хвилин ставимо в духовку. Можна подавати на стіл як самостійну страву або з гарніром. Смачного!
Крученики з яловичини в мультиварці
Інгредієнти
- Яловичина - 1 кг
- Морква - 2 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Квасоля у власному соку - 200 г
- Сметана - 0,5 склянки
- Рослинна олія - 3 ст. л.
- Сіль, перець - до свого смаку
Цибулю і моркву обсмажити в 1 ст. л. рослинної олії в мультиварці за температури 160 градусів 10 хвилин. Стручкову квасолю (без соку) розім'яти в мисці. Додати зажарку з цибулі і моркви, посолити і перемішати.
Нарізати м'ясо на порційні шматки, відбити з обох сторін. Викласти начинку на битки і загорнути рулетики. Закріпити зубочистками або ниткою. Обсмажити рулетики в олії до рум'яної скоринки.
Змішати сметану і воду, посолити і поперчити. Потім полити цією сумішшю крученики і залишити їх в цьому ж режимі на 30–35 хвилин. Подавати на стіл гарячими.
Читайте також