Результат за 10 секунд: турецькі вчені розробили новий COVID-тест

Він визначає наявність коронавірусу за зразком слини, взятої з порожнини рота
Результат за 10 секунд: турецькі вчені розробили новий COVID-тест
Експрес-система Фото: Бількентський університет
4 Січня 2021, 18:21
читать на русском

У Туреччині дослідники Бількентського університету розповіли про створення надзвичайно точного експрес-тесту на COVID-19, який показує результат із точністю 99% протягом 10 секунд. Про це повідомили у Національному центрі дослідження нанотехнологій Бількентського університету.

Розробкою тесту вчені займались протягом семи місяців, зокрема з моменту виявлення перших випадків захворювання на COVID-19 в Туреччині. Тест-систему турецькі науковці назвали "Diagnovir". Вона визначає наявність коронавірусу за зразком слини, взятої з порожнини рота.

Зазначається, що наявність патогену визначає спеціальний біосенсор, який при позитивному результаті світиться. Це не нова розробка; у 2019 році науковці в Південній Кореї розробили аналогічну тест-систему для виявлення вірусу, що викликає MERS.

Читайте також

Вчені Бількентського університету зазначили, що тест-система, яку вони розробили, має низку переваг над сучасними поширеними методами визначення коронавірусу. На відміну від ПЛР-тестування, не потрібно брати мазок із носа, що викликає дискомфорт у людей. Також результати ПЛР-тесту ще надходять із затримкою.

Розробники планують отримати дозвіл на використання цієї системи й масове виробництво в турецького медичного регулятора. На це може піти до двох місяців. Клінічні випробування системи уже відбулись.

Нагадаємо, що у Всесвітній організації охорони здоров'я заявили, що будь-які тести на коронавірус дозволяють виявити нову мутацію вірусу Sars-Cov-2, який викликає захворювання на COVID-19.