Ринок землі: хто і що зможе продати з 1 липня

Від 1 липня продати землю зможе вузьке коло учасників ринку
Ексклюзив
Ринок землі: хто і що зможе продати з 1 липня
Земля, поле Фото: Рexels
1 Липня 2021, 16:37
читать на русском

На ринку землі в Україні, який відкрився сьогодні, 1 липня, зможуть проводити операції громадяни України і банки, юридичні особи будуть допущені до ринку лише у 2024 році.

Про це пише журналіст-аналітик Віталій Кравченко у статті для Парламент.UA

Перші чотири роки ринок сільськогосподарської землі буде відкритий лише для вузького кола учасників. Це фізособи-громадяни України, яким буде доступна покупка максимум 100 га; територіальні громади та держава, - йдеться у матеріалі.

Автор зазначає, що всім приватним покупцям потрібно буде підтвердити джерело походження коштів для придбання землі.

Також на короткий термін власниками землі можуть бути банки, які отримали ділянки як заставу за кредитами. Протягом двох років вони зобов'язані продати їх на відкритих земельних торгах.

У 2024 році на ринок допустять юридичних осіб, але тільки з засновниками-громадянами України, а ліміт на покупку збільшується до 10 тисяч га.

Не продаються ділянки, розташовані на території ОРДЛО, державні і комунальні землі, а також ділянки уздовж державного кордону.

Однозначне ембарго на покупку землі діє відносно іноземних громадян (якщо на референдумі не буде доведено інше), громадян держави-агресора, осіб, пов'язаних з терористичними організаціями, та підсанкційних персон і пов'язаних з ними осіб.

У частині юридичних осіб покупцями землі не можуть бути компанії з іноземними бенефіціарами або ті, де бенефіціар не може бути встановлений, наприклад, зареєстрований в офшорі або сама компанія походить з країни, яка не співпрацює з FATF в частині протидії відмиванню грошей.

Ці обмеження легко обходяться: в українських реаліях немає складності знайти фронтир власника з українським паспортом, а компанія може змінити прописку на прийнятну, - зауважив автор публікації.

Нагадаємо, від 1 липня в Україні запрацював ринок землі - набрав чинності закон про ринок землі, проте земельні електронні аукціони запрацюють не відразу.  Закон передбачає, що торги державною землею будуть тільки онлайн. Відзначається, що гарантійний внесок аукціону складе від 30% від стартової ціни. Торги проходитимуть в три раунди: один раунд - одне підвищення ставки. Мінімальний крок визначено не менше 1% від стартової ціни лота.

Читайте також