В Україні запрацює продаж землі через електронні аукціони

Повністю закон про онлайн-торги запрацює 5 липня
Важливо
В Україні запрацює продаж землі через електронні аукціони
Земля, поле (фото: Pexels)
25 Червня 2021, 14:28
читать на русском

В Україні частково набрав чинності закон про онлайн-торги землею. У п'ятницю, 25 червня, у парламентській газеті "Голос України" було опубліковано закон щодо продажу земельних ділянок через електронні аукціони №1444-IX.

Про це повідомила пресслужба Верховної Ради у Telegram.

Зазначається, що повністю закон запрацює через п'ять днів, з дня набрання чинності ЗУ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення", тобто 5 липня.

Втім, окремі його положення набрали чинності з дня опублікування - 25 червня. Зокрема протягом трьох місяців Кабінет міністрів повинен:

  • розробити та привести у відповідність із цим законом свої нормативно-правові акти;
  • забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із законом,
  • забезпечити ухвалення нормативно-правових актів, необхідних для реалізації положень цього закону.

Контекст. Законопроєкт №2195, який дозволяє продаж землі на електронних аукціонах, направили президенту на підпис 4 червня.  18 травня депутати ухвалили законопроєкт про онлайн-торги земельними ділянками. На початку червня нардепи розблокували його підписання спікером Ради Дмитро Разумковим і президентом України.

Законопроєкт передбачає, що торги відбуватимуться лише онлайн. Подати документи, зареєструватися та взяти участь можна буде з будь-якого місця. Інформація про аукціон та лоти буде одразу в інтернеті.

Організатори торгів не зможуть зловживати правами учасників, інформація про яких буде конфіденційною до завершення аукціону. Торгуватися зможуть не менше двох людей.

Гарантійний внесок складає від 30% стартової ціни. Аукціон проходитиме у три раунди: один раунд - одне підвищення ставки. Мінімальний крок - не менше 1% стартової ціни лота.

Ухваливши закон №2195, Рада наблизилася до завершення земельної реформи в Україні. Раніше парламент ухвалив закон, необхідний для відкриття ринку землі, яким внесено  зміни до Земельного кодексу та інших законів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин.

24 червня президент України Володимир Зеленський підписав закон про онлайн-торги земельними ділянками.

Читайте також

1