Президентка Молдови судитиметься з депутатами, які звинуватили її у викраденні судді Чауса

Позов стосуватиметься депутатів-соціалістів Лебединського і Новака
Президентка Молдови судитиметься з депутатами, які звинуватили її у викраденні судді Чауса
Майя Санду (фото: facebook.com/maia.sandu)
25 Червня 2021, 14:35
читать на русском

Президентка Молдови Мая Санду збирається подати до суду на двох депутатів-соціалістів, які звинуватили її в причетності до викрадення в Кишиневі колишнього українського судді Миколи Чауса.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу TV8.

Санду заявила, що подасть до суду на депутатів Партії соціалістів Адріана Лебединського та Григорія Новака. Напередодні на брифінгу депутати звинуватили Санду в бездіяльності при викраденні українського судді Чауса в Кишиневі.

Депутати також звинуватили Службу інформації і безпеки Молдови в намірі ввести в оману членів парламентської комісії з розслідування викрадення Миколи Чауса. За їх словами, спецслужба зробила кілька спроб знищити докази, які могли б пролити світло на обставини цієї справи.

Мені шкода, що державні установи не змогли вчасно дізнатися про це захоплення і запобігти йому. Я чула цю брехню неодноразово. Звернусь в суд, і нехай вони представлять докази, але їх не буде, оскільки я не маю до цього жодного стосунку, - прокоментувала Санду.

Контекст. 3 квітня у Молдові в Кишиневі викрали українського суддю Миколу Чауcа. Спершу про його зникнення заявив його адвокат. Він повідомив, що група невідомих озброєних чоловіків в центрі міста викрала суддю. Тоді цю інформацію підтвердили в поліції.

Викрадення організували у дуже сумнівний спосіб, а виконавці залишили після себе численні сліди "роботи". Втім, Україна заперечує зв'язок з цією справою.

Читайте також

Миколу Чауса звинувачують у хабарництві у розмірі 150 тисяч доларів в серпні 2016 року. Гроші він зберігав у скляній банці, яку закопав на дачі. Затримати Чауса не вдалось через суддівський імунітет, тому він скористався нагодою і втік до Молдови.  Спочатку його оголосили в національний розшук, а згодом і в міжнародний.

У 2021 році колегія в цивільних, комерційних і адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила судді в наданні політичного притулку. Невдовзі після цього суддю затримали в Кишиневі та заарештували.

17 травня 2021 року Микола Чаус записав відеозвернення, у якому запевнив, що перебуває в безпеці та не постраждав.