Інтерпол зняв з міжнародного розшуку екссуддю Чауса

Він видалив так звану "червону картку" судді
Інтерпол зняв з міжнародного розшуку екссуддю Чауса
Суддя Микола Чаус Фото: УНІАН
26 Травня 2021, 11:35
читать на русском

Інтерпол зняв з міжнародного розшуку колишнього українського суддю Миколу Чауса, якого викрали у Молдові 3 квітня цього року і якого підозрюють в отриманні 150 тисяч доларів хабаря.

Про це повідомляє "Слідства.Інфо".

Зазначається, що у квітні 2021 року Комісія з контролю файлів Інтерполу вирішила видалити так звану "червону картку" щодо Миколи Чауса, яка свідчить про зняття його з міжнародного розшуку.

Причиною начебто стала перевірка комісії за скаргою Чауса, яка встановила, що розміщення даних про українського екссуддю в інформаційній системі Інтерполу не відповідало їхнім правилам, - йдеться у повідомленні.

Інтерпол у листі підтвердив інформацію щодо Чауса:

Видання також підкреслює, що комісія Інтерполу, розглядаючи скаргу Чауса, зауважила, що підставою для оголошення екссудді у міжнародний розшук було неналежне судове рішення.
Мовляв, раніше НАБУ надало Інтерполу не ухвалу про арешт Чауса, яка є безстроковою, а ухвалу про його примусовий привід, термін дії якої обмежений і складає шість місяців. В комісії наголосили, що такого судового рішення недостатньо для міжнародного розшуку і вирішили видалити "червону картку" щодо Чауса, - зазначили у "Слідства.Інфо".

Контекст. 3 квітня у Молдові в Кишиневі викрали українського суддю Миколу Чауcа. Спершу про його зникнення заявив його адвокат. Він повідомив, що група невідомих озброєних чоловіків в центрі міста викрала суддю. Тоді цю інформацію підтвердили в поліції.

Викрадення організували у дуже сумнівний спосіб, а виконавці залишили після себе численні сліди "роботи". Втім, Україна заперечує зв'язок з цією справою.

Миколу Чауса звинувачують у хабарництві у розмірі 150 тисяч доларів в серпні 2016 року. Гроші він зберігав у скляній банці, яку закопав на дачі. Затримати Чауса не вдалось через суддівський імунітет, тому він скористався нагодою і втік до Молдови.  Спочатку його оголосили в національний розшук, а згодом і в міжнародний.

У 2021 році колегія в цивільних, комерційних і адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила судді в наданні політичного притулку. Невдовзі після цього суддю затримали в Кишиневі та заарештували.

17 травня 2021 року Микола Чаус записав відеозвернення, у якому запевнив, що перебуває в безпеці та не постраждав.

1