Екссуддя Чаус зібрав матеріали на "впливових людей в Україні", які передасть до органів

Найближчим часом він має намір з'явитися в Україні разом зі своїми адвокатами
Екссуддя Чаус зібрав матеріали на "впливових людей в Україні", які передасть до органів
Микола Чаус (фото: УНІАН)
19 Травня 2021, 12:04
читать на русском

Колишній український суддя Микола Чаус, якого викрали у Молдові 3 квітня цього року, записав вже друге відеозвернення. У ньому він пообіцяв передати матеріали на "впливових осіб в Україні" своїм друзям, оскільки Чаус хвилюється за власну безпеку та своєї родини.

Нове відео з'явилося вранці 19 травня на Telegram-каналі "ChausUA Николай Чаус". Під роликом опублікували текст: "Залишилось 10 годин".

Як говорив раніше, найближчим часом я маю намір з'явитися в Україні і разом зі своїми адвокатами дати відповіді на всі питання, зокрема і ті, які так цікавлять українське суспільство, НАБУ і ДБР. Це також можна простежити з останніх публікацій і сюжетів, що люди, причетні до мого викрадення у 2016 році, бояться мого повернення, - сказав Чаус.

За його словами, ці високопоставлені люди зроблять все, аби той замовк. А знаючи їх можливості, зокрема фінансові, екссуддя переживає за своє життя і життя своїх рідних. Тому він вирішив передати своїм друзям свої рукописні записи, які він збирав ці роки, щодо "цих осіб", щоб їх опублікували.

Справжність та автентичність матеріалів підтверджую. Прошу правоохоронні органи поставитися з усією відповідальністю до цього матеріалу, попри посади, статус та прізвища осіб, зазначених у них. Слава Україні, - наголосив екссуддя.


Контекст. 3 квітня у Молдові в Кишиневі викрали українського суддю Миколу Чауcа. Спершу про його зникнення заявив його адвокат. Він повідомив, що група невідомих озброєних чоловіків в центрі міста викрала суддю. Тоді цю інформацію підтвердили в поліції.

Викрадення організували у дуже сумнівний спосіб, а виконавці залишили після себе численні сліди "роботи". Втім, Україна заперечує зв'язок з цією справою.

Миколу Чауса звинувачують у хабарництві у розмірі 150 тисяч доларів в серпні 2016 року. Гроші він зберігав у скляній банці, яку закопав на дачі. Затримати Чауса не вдалось через суддівський імунітет, тому він скористався нагодою і втік до Молдови.  Спочатку його оголосили в національний розшук, а згодом і в міжнародний.

У 2021 році колегія в цивільних, комерційних і адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила судді в наданні політичного притулку. Невдовзі після цього суддю затримали в Кишиневі та заарештували.

17 травня 2021 року Микола Чаус записав відеозвернення, у якому запевнив, що перебуває в безпеці та не постраждав.

Читайте також

1