Які документи потрібні для продажу землі: роз'яснення МінАПК

З 1 липня в Україні запрацює ринок землі
Головне
Які документи потрібні для продажу землі: роз'яснення МінАПК
Поля Фото: Johannes Strötker з Pexels
30 Червня 2021, 14:14
читать на русском

1 липня в Україні стартує земельна реформа - запрацює ринок землі.

У звязку із цим у Міністерстві аграрної політики та продовольства України пояснили українцям, які документи необхідні для продажу землі.

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко у Фейсбуці повідомив, зокрема, що що власник земельної ділянки для її  продажу зобов'язаний мати кадастровий номер ділянки, зареєструвати право власності та мати виписку з Держреєстру прав власності в паперовому або електронному вигляді.

З 1 липня, щоби реалізувати гарантовані новим законодавством права, власникам землі потрібно здійснити такі кроки:

  • У ділянки повинен бути кадастровий номер - наявність номеру можна перевірити на Публічній кадастровій карті України.  Якщо кадастрового номера немає, потрібно звернутися до розробника документації із землеустрою для виготовлення технічної документації щодо встановлення чи відновлення меж ділянки в натурі та зареєструвати ділянку в Державному земельному кадастрі. Під час реєстрації ділянки їй буде присвоєно кадастровий номер.
  • Зареєструйте право власності у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, якщо до цього часу ви цього не зробили. Для реєстрації права зверніться до виконавчих органів сільських, селищних та міських рад, нотаріуса чи ЦНАП.
  • Для реєстрації права власності підготуйте документи:
  • витяг із Державного земельного кадастру;
  • копію й оригінал паспорта та ідентифікаційного номера;
  • підтвердження сплати адміністративного збору;
  • документ про права на ділянку (державний акт на право власності на землю, договори купівлі-продажу, дарування, міни, рішення суду, свідоцтво про право на спадщину);
  • Після реєстрації права власності на землю отримайте паперовий чи електронний витяг із Державного реєстру речових прав.

Також міністр повідомив, що реєстрація права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та вказаний пакет документів зможе гарантувати право користування, володіння розпорядження земельною ділянкою й допоможе уникнути багатьох ризиків.

Нагадаємо, від 1 липня в Україні запрацює ринок землі - набирає чинності закон про ринок землі, проте земельні електронні аукціони запрацюють не відразу.  Закон передбачає, що торги державною землею будуть тільки онлайн. Відзначається, що гарантійний внесок аукціону складе від 30% від стартової ціни. Торги проходитимуть в три раунди: один раунд - одне підвищення ставки. Мінімальний крок визначено не менше 1% від стартової ціни лота.

Читайте також

1