Рішення поки немає: у Міненерго розповіли, коли піднімуть тарифи на електроенергію

У відомстві зазначили, що рівень пошкоджень української енергосистеми є значним.
Рішення поки немає: у Міненерго розповіли, коли піднімуть тарифи на електроенергію
Електрична лампа (Фото: pexels)
20 Квітня 2024, 15:39
читать на русском

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук повідомила, що наразі немає рішення щодо підвищення тарифів на електрику для побутових споживачів.

"Це питання завжди дуже чутливе й дуже складне. Зараз ми розуміємо, що пошкодження (української енергосистеми – ред.) дійсно були значними", - сказала в ефірі телемарафону Гринчук.

За її словами, в міністерстві продовжують оцінювати ситуацію та відмічають, що зараз в Україні є об'єкти, які частково можна відновити. У Міненерго працюють наразі з партнерами щодо поставки необхідного обладнання та шукають його в себе в резервах де є можливість.

Гринчук також відмітила, що там намагаються оцінити, як саме й в якому розмірі можна відновити енергетичну інфраструктуру в найкоротший період до наступного опалювального сезону.

"Далі ми оцінюємо й розраховуємо, які саме потужності в нас можуть бути до опалювального сезону, які ми зможемо відновити, скільки буде імпорту для того, щоб в нас була збалансована система й не було відключень. Тільки після цього буде прийматися рішення щодо того, чи потрібно підіймати тариф та на скільки. Зараз такого рішення немає", - пояснила заступниця міністра енергетики.

Нагадаємо, 22 березня була зруйнована Зміївська ТЕС, яка є найбільшою станцією у Харківській області та однією з найбільших в Україні. Російські загарбники вночі 22 березня завдали ракетних ударів по критичній інфраструктурі України — вибухи лунали у Харкові, Запоріжжі, Кривому Розі, Дніпрі, Кропивницькому, на Хмельниччині, Вінниччині, Сумщині, Івано-Франківщині та Львівщині.

Після масштабного обстрілу України 22 березня Харків залишився без світла. Мер Харкова Ігор Терехов заявив про руйнування ТЕЦ та трансформаторних підстанцій.

Через обстріл України 22 березня цього літа може виникнути дефіцит електроенергії. Багато об'єктів генерації зазнали пошкоджень. Пошкодження дуже серйозні. Зараз енергетики всієї України працюють над відновленням. Але це може зайняти місяці і навіть більше.

Глава Міненерго Галущенко порадив українцям тримати напоготові генератори і павербанки.

Читайте також

1