Графіки можуть повернути, а тарифи - підняти: у Міненерго розповіли про ситуацію зі світлом в Україні

Графіки запровадять у разі продовження російських атак
Головне
Графіки можуть повернути, а тарифи - підняти: у Міненерго розповіли про ситуацію зі світлом в Україні
Карантин, свічка Фото: cottonbro Pexels
13 Квітня 2024, 10:42
читать на русском

В Україні можуть повернути обмеження подачі світла у разі, якщо російські окупанти продовжуватимуть масовані атаки.

Про це заявила заступниця міністра енергетики України Світлани Гринчук в ефірі "Радіо Свобода".

За її словами, влітку може зрости споживання електроенергії на тлі спекотної погоди, оскільки люди користуватимуться системами охолодження.

Енергетики зараз розбирають завали, оцінюють стан обладнання та намагаються дуже швидко відремонтувати те, що піддається ремонту. Спрогнозувати, чи застосовуватимуть відключення, поки що складно, оскільки "практично щодня відбуваються масовані атаки та додаткові пошкодження".

"Звичайно, якщо вони продовжуватимуться, то ми реально можемо зіткнутися з обмеженнями. Ми намагатимемося, навіть якщо це доведеться зробити, щоб споживачі мали доступ до електроенергії з періодичністю", - розповіла Гринчук.

Вона уточнила, що графіки були готові ще до початку опалювального сезону, щоб на випадок негативного сценарію розподіл електроенергії був максимально справедливим і всі споживачі були з електроенергією.

У Міністерстві енергетики також вивчають можливість підвищення тарифу на електроенергію для звичайних українців. Конкретних цифр там поки що не називають, проте запевняють: здорожчання буде несуттєвим.

5,5 грн/кВт не буде, але й ціна 2,64 грн за кіловат не залишиться, — сказала Гринчук. - Трішечки напевно доведеться відкоригувати, щоб в нас була можливість хоча б якось покривати те відновлення і ремонти, які необхідні. Але зараз не йде мова про те, щоб перевести населення на ринковий тариф на електроенергію".

Нагадаємо, 22 березня була зруйнована Зміївська ТЕС, яка є найбільшою станцією у Харківській області та однією з найбільших в Україні. Російські загарбники вночі 22 березня завдали ракетних ударів по критичній інфраструктурі України — вибухи лунали у Харкові, Запоріжжі, Кривому Розі, Дніпрі, Кропивницькому, на Хмельниччині, Вінниччині, Сумщині, Івано-Франківщині та Львівщині.

Після масштабного обстрілу України 22 березня Харків залишився без світла. Мер Харкова Ігор Терехов заявив про руйнування ТЕЦ та трансформаторних підстанцій.

Через обстріл України 22 березня цього літа може виникнути дефіцит електроенергії. Багато об'єктів генерації зазнали пошкоджень. Пошкодження дуже серйозні. Зараз енергетики всієї України працюють над відновленням. Але це може зайняти місяці і навіть більше.

Глава Міненерго Галущенко порадив українцям тримати напоготові генератори і павербанки.

Читайте також

1