Рівень радіації у Чорнобильській зоні аномально виріс після перебування там окупантів, - МАГАТЕ

На ЧАЕС кілька тижнів точилися бої під час російського вторгнення
Головне
Рівень радіації у Чорнобильській зоні аномально виріс після перебування там окупантів, - МАГАТЕ
Чорнобильська АЕС, ЧАЕС / Фото: facebook.com/dazv.gov.ua
26 Квітня 2022, 18:39
читать на русском

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі попередив про зростання рівня радіації на Чорнобильській АЕС внаслідок її окупації російськими військами.

Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ, пише AFP News Agency.

За словами голова агентства ООН з атомної енергії, рівень радіації на ЧАЕС, де кілька тижнів точилися бої під час російського вторгнення, є "аномальним".

Представник МАГАТЕ заявив, що багатотижнева окупація росією об'єкта була "дуже і дуже небезпечною".

Рівень радіації, я сказав би, ненормальний. Були моменти, коли рівні підвищувалися через переміщення важкої техніки, яку російські війська привозили сюди і коли вони йшли, - уточнив Гроссі.

Нагадаємо, що російсько-окупаційні війська захопили Чорнобильську атомну електростанцію ще в перший день повномасштабного наступу на Україну, 24 лютого. Більш як місяць станція перебувала під окупацією – доки війська рф не втекли звідти 1 квітня.

Чому ЧАЕС стала однією з цілей окупантів, у чому була небезпека та які можливі наслідки для України, аналізував "Парламент.UA" спільно з науковцями: Тимчасова окупація ЧАЕС: чому станція стала однією з цілей ворога та до яких наслідків готуватися Україні

Читайте також