РНБО доручила уряду встановити мораторій на рекламу ліків

Розробити та запустити його повинні до січня 2024 року
Головне
РНБО доручила уряду встановити мораторій на рекламу ліків
Ліки Фото: Pexels
19 Серпня 2021, 19:11
читать на русском

Кабінет міністрів від 1 січня 2024 року має встановити мораторій на рекламу медикаментів, методів профілактики та діагностики у засобах масової інформації для протидії самолікуванню.

Про це йдеться в указі президента, яким вводиться у дію рішення РНБОУ "Про стан національної системи охорони здоров'я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою".

Так, РНБО доручила уряду встановити мораторій на рекламу лікарських засобів, медичних виробів, методів профілактики, лікування, реабілітації та діагностики з 2024 року.

У Раді нацбезпеки вважають, що таким чином це допоможе "мінімізувати шкідливий вплив самолікування на здоров’я". З цією ж метою уряд повинен "забезпечити реальний контроль за дотриманням правил рецептурного відпуску лікарських засобів".

До того ж РНБО також доручила Кабміну активізувати роботу з підписання "промислового безвізу" (Угода АСАА) між Україною та ЄС для взаємовизнання відповідності виробництва та результатів контролю якості лікарських засобів вимогам належної виробничої практики.

При цьому Рада нацбезпеки хоче локалізувати виробництво вакцин, зокрема мРНК-вакцин, та інших імунобіологічних препаратів у рамках міжнародного консорціуму.

Читайте також

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Telegram прокоментував мораторій на рекламу ліків і медпрепаратів, який має розробити Кабмін.

Ткаченко, як колишній медійник, розуміє, що ця реклама – 30% доходів телевізійників та інших ЗМІ. Саме тому Міністерство культури і інформаційної політики найближчим часом ініціює зустріч медійників з Міністерством охорони здоров’я та РНБО, щоб почути думку самих медійників.

Ми маємо розуміти, що будь-який бізнес, включаючи телевізійний, має бути соціально відповідальним. А самолікування до відповідальності немає жодного відношення в будь-якій цивілізованій країні, - наголосив Ткаченко.

Міністр звернув увагу, що розробка механізму триватиме до кінця року, а сам мораторій має бути введений до 1 січня 2024 року. Тобто є перехідний час є, який планують використати ефективно.

Водночас РНБО у коментарі Українській правді пояснило, що згідно з дорученням мораторій повинен набрати чинності найпізніше 1 січня 2024 року. Тобто розробити та запустити його повинні до цієї дати.

Нагадаємо, що Національна служба здоров’я оприлюднила список досліджень та аналізів, які пацієнти можуть пройти безплатно в амбулаторних умовах в 2021 році.

Читайте також

1