Робота у свята і вихідні нині не визначальною і важливою для економіки - НБУ

В НБУ оцінили необхідність роботи у свята та вихідні під час війни
Робота у свята і вихідні нині не визначальною і важливою для економіки - НБУ
Робота (фото: Pexels)
12 Січня 2024, 18:48
читать на русском

Скасування святкових днів після початку війни трохи пригальмувало падіння економіки України у 2022 році. Водночас зараз цей фактор не є визначальним і важливим.

Про це йдеться в інтерв’ю заступника голови НБУ Сергія Ніколайчука агентству "Інтерфакс-Україна".

Крім того, робота у святкові дні стосується передусім державного сектору.

"Бізнес вільний визначати графік своєї роботи самостійно, і не всі компанії насправді притримуються встановлених державою правил", - пояснив заступник голови НБУ.

Ніколайчук також зазначив, що у 2023 році вже немає ефекту бази порівняння. "Це був той фактор, який зумовив зниження негативного ефекту на ВВП 2022 року. Тож наразі він не є якимось визначальним і важливим", - додав він.

Нагадаємо, ухвалений Верховною Радою у березні 2022 року закон суттєво змінив трудове законодавство, оскільки під час воєнного стану запроваджуються обмеження прав і свобод людини та громадянина, передбачених Конституцією. Законом скасовано усі святкові дні, передбачені Кодексом законів про працю (КЗпП).

За оцінкою НБУ, у 2023 році економіка України зросла більш ніж на 5% після падіння на 28,8% у 2022 році.

Нагадаємо, у Фінляндії розробили свій рецепт "ідеального" робочого тижня. Студія ігор Fingersoft дійшла висновку, що п'ятиденний тиждень із шестигодинним робочим днем для працівників – це найкращий баланс між роботою та відпочинком, при якому продуктивність праці навіть покращується.

Читайте також