Російський окупаційний режим засудив до 12 років кримчанина Ширінга

Так званий "Верховний суд Криму" звинуватив українця у шпигунстві
Головне
Російський окупаційний режим засудив до 12 років кримчанина Ширінга
суд (фото: delo.ua)
16 Жовтня 2021, 02:27
читать на русском

"Верховний суд Криму" засудив 61-річного українця Костянтина Ширінга до 12 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

Як повідомляє українська омбудсмана Людмила Денісова, засідання суду відбувалося в закритому режимі. Прокурор просив для Ширінга 14 років позбавлення волі, а захист вимагав виправдати його.

Підконтрольний РФ так званий "Верховний суд Криму" виніс незаконний вирок 61-річному українцю Костянтину Ширінгу за сфабрикованою кримінальною справою за нібито "шпигунство". Його засудили до 12 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Наголошую, що проведення судових слухань щодо громадян України в закритому режимі без допуску представників ЗМІ практикується так званими "судами" не вперше і є черговим свідченням фальсифікації кримінальної справи проти Костянтина Ширінга, - написала Денісова.

Вона засудила незаконні дії та продовження політичних репресій окупаційною владою щодо українців на території тимчасово окупованого Криму.

Денісова закликала міжнародну спільноту застосувати всі можливі інструменти для посилення тиску на Російську Федерацію, аби якнайшвидше звільнити всіх незаконно утримуваних нею громадянами України.

Кримська правозахисна група (КПГ) нагадала, що 15 квітня 2020 року ФСБ РФ заявила про затримання в Криму учасників "української розвідувально-диверсійної групи", до якої буцімто належала "російська військовослужбовиця, підозрювана у видачі державної таємниці", Тетяна Кузьменко й громадянин України, підозрюваний у "здійсненні шпигунської діяльності за завданням української спецслужби", Костянтин Ширінг.

Костянтин Ширінг Фото: facebook.com/denisovaombudsman

За інформацією російського відомства, було порушено кримінальні справи "про державну зраду й шпигунство".
За версією ФСБ, Кузьменко, котра служила в частині прапорщиком, нібито надавала Костянтину Ширінгу відомості про чисельність особового складу полку, ракетне та інше озброєння, про місця його дислокації тощо. А він, своєю чергою, за даними "слідства", цю інформацію буцімто передавав до Міноборони України.

У КПГ зазначили, що Ширінг страждає на серцево-судинні захворювання. Він кілька разів звертався з заявою про медичну допомогу до адміністрації Сімферопольського СІЗО. Ширінг неодноразово скаржився на неданання медичної допомоги. Після цього адміністрація СІЗО за останній тиждень кілька разів переводила його з камери до камери й умови тримання в кожній булі гірші, ніж у попередній.

На цю ситуацію відреагувало українське МЗС.

Відомство висловило протест рішенню суду та назвало цю справу політично вмотивованою.

Вимагаємо від Російської Федерації скасувати рішення "суду" і негайного звільнити громадянина України Костянтина Ширінга, а також усіх незаконно утримуваних нею українських громадян. Закликаємо міжнародне співтовариство засудити застосування Росією практики системних політичних репресій проти громадян України в тимчасово окупованому Криму, посилити політико-дипломатичний тиск на РФ, а також продовжити активно протидіяти порушенням прав людини та міжнародного гуманітарного права на півострові, у тому числі в рамках Кримської платформи, - йдеться у заяві.

Нагадаємо, що правоохоронці в окупованому Криму вдерлися до храму Кримської єпархії Православної Церкви України в селі Балки та зупинили ранкове богослужіння.

Читайте також

1