Росія може зупинити транзит газу до Угорщини територією України через новий контракт - Макогон

Україна очікує значне подальше скорочення або повну зупинку транзиту газу ще до 2024 року
Росія може зупинити транзит газу до Угорщини територією України через новий контракт - Макогон
Сергій Макогон Фото: УНІАН
27 Вересня 2021, 20:10
читать на русском

Новий газовий контракт Угорщини та Росії може призвести до скорочення або повної зупинки транзиту газу через територію України, оскільки РФ може почати все робити в обхід.

Про це повідомив генеральний директор "Оператор ГТС України" Сергій Макогон у Facebook.

За його словами, яскравим прикладом політики Кремля є ситуація з обходом України при транзиті газу. Так, російський "Газпром" запускає газ через довші, але власні, транзитні газогони.

Макогон наголосив, що попри контракт до 2024 року, Україна очікує значне подальше скорочення або повну зупинку "Газпромом" транзиту до Угорщини через Україну. При цьому технічна добудова газогону "Північний потік-2" створює критичні ризики існуючого транзиту через Україну та продовження контракту після 2024 року.

Україна готова повністю виконувати свої зобов'язання по транзиту в Угорщину згідно з умовами транзитного контракту. Але за наявною у нас інформацією, Газпром не забронював у угорського оператора ГТС достатні потужності для імпорту на кордоні Україна - Угорщина. Тому логічно зробити висновок, що починаючи с 1 жовтня Газпром планує значно скоротити транзит газу через Україну до Угорщини, - написав Макогон.

Нагадаємо, днями президент Володимир Зеленський утворив робочу групу з напрацювання пропозицій щодо мінімізації загроз від будівництва газогонів в обхід України.

Читайте також