Росія причетна до створення катівні "Ізоляція" - Bellingcat

Діями катів "Ізоляції" керували куратори з РФ
Головне
Росія причетна до створення катівні "Ізоляція" - Bellingcat
Російське ФСБ (Фото: Anadolu)
13 Листопада 2021, 15:07
читать на русском

Журналісти-розслідувачі видання Bellingcat знайшли сліди ФСБ Росії в організації  в’язниці "Ізоляція", де утримують українських бранців.

Про це в ефірі Свобода Савіка Шустера повідомив журналіст-розслідувач Христо Грозєв.

Він розповів, що діяльністю "Ізоляції" зацікавилися після знайомства з колишнім полоненим, українським журналістом Станіславом Асєєвим.

Ще до цього знайомства Bellingcat встановило російське громадянство трьох катів – "інспекторів" чи "наглядачів": "Росія видала громадянство саме тим людям, які там займалися катуваннями.Вона ж і керувала цими трьома.

Це реально структура ФСБ, всі куратори ФСБ, які там були, намагалися себе захистити через вигадані особи і прізвиська, але ми змогли все ж таки за рік знайти саме справжніх кураторів. І зараз закінчуємо розслідування разом з нашими колегами з російського Insider і Радіо Свободи. Ми опублікуємо невдовзі і назвемо імена цих кураторів, – наголосив Грозєв.

Журналіст каже, що видання поки з’ясовує, яким чином начальник "Ізоляції" Куликовський опинився в Україні після того, як їздив з ОРДЛО в Росію, і два роки уникав правосуддя.

Нагадаємо, 9 листопада у Києві оперативники Служби безпеки України затримали керівника підпільної катівні з позивними "Палич", "Перший". Він є фігурантом кримінального провадження щодо злочинів в "Ізоляції", за яким поліція Донеччини протягом семи років здійснює масштабне розслідування.

У жовтні 2020 року бойовику було заочно повідомлено про підозру та оголошено в розшук. Оперативники та слідчі поліції здобули докази злочинів "Палича". Він особисто та його спільники проводили допити полонених із застосуванням тортур: катували електрострумом, ґвалтували, ламали кістки, імітували розстріли та поховання живцем із забиванням цвяхів у труну. Крім того, підозрюваний організував трудову експлуатацію потерпілих.

Станом на сьогодні поліцейські оголосили заочні підозри 18 учасникам злочинної організації, якою керує окупаційна влада РФ, – керівникам та оперативникам "МГБ ДНР", охоронцям-конвоїрам, суддям, що виносять незаконні рішення за сфабрикованими справами. Відносно восьми осіб справу вже передано до суду для винесення заочного вироку.

За час розслідування допитано близько 200 осіб, проведено упізнання, експертизи, слідчі експерименти.

Читайте також

1