Росія відмовилась повернутись до режиму припинення вогню з 10 грудня - ТКГ

Російська Федерація відкинула усі ініціативи української сторони під надуманими приводами
Важливо
Росія відмовилась повернутись до режиму припинення вогню з 10 грудня - ТКГ
Війна на Донбасі Фото: ООС у Фейсбуці
10 Грудня 2021, 20:23
читать на русском

Росія відкинула пропозиції України розширити склад Спільного центру контролю та координації (СЦКК), а також відмовилась повернутись до режиму припинення вогню з 10 грудня.

Про це повідомила Українська делегація для участі в Тристоронній контактній групі (ТКГ) у Telegram.

Зазначається, що 7 грудня 2021 року пройшли засідання робочих підгруп ТКГ, під час яких українська сторона озвучила три ключові ініціативи:

  1. Повернення до стійкого перемир'я шляхом забезпечення реалізації заходів щодо посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року.
  2. Відкриття КПВВ у Щасті, Золотому, яке з української сторони відкрито ще з листопада 2020 року.
  3. Взаємний обмін утримуваними особами, що дозволило б звільнити у найближчому майбутньому близько 60 осіб.

Ці питання обговорювали й в рамках засідання 8 грудня. Але Російська Федерація відкинула усі ініціативи під надуманими приводами.

9 грудня 2021 року на позачерговому засіданні ТКГ Україна запропонувала розширити склад СЦКК не лише підписантами Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, а й уповноваженими представниками країн-учасниць Нормандського формату (за їхньою згодою) як незалежною стороною. Це потрібно для забезпечення сталого перемир'я, а також реалізації пункту 3 Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, що передбачає забезпечення ефективного моніторингу та верифікації режиму припинення вогню.

Втім, Росія знову категорично відкинула цю пропозицію.

Пропозиція України із закликом до учасників консультацій виступити із зустрічними заявами про повернення до режиму припинення вогню з 00.01 10 грудня 2021 року та прихильність до заходів з посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року також була відкинута Російською Федерацією, - йдеться у повідомленні.

В українській делегації наголосили, що Україна залишається прихильною до необхідності забезпечення сталого перемир'я і готова продовжити роботу над цим у рамках ТКГ та інших форматів.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський та президент Франції Еммануель Макрон провели телефонну розмову. Лідери обговорили розблокування нормандського формату та енергетичні питання.

Читайте також

1