Росія заробляє на енергоресурсах значно більше, ніж витрачає на війну проти України - ЗМІ

Найбільшим покупцем російського палива залишається Європейський союз, другий - Китай
Головне
Росія заробляє на енергоресурсах значно більше, ніж витрачає на війну проти України - ЗМІ
Газпром / Фото: росЗМІ
6 Вересня 2022, 15:40
читать на русском

За останні пів року росія отримала близько 158 мільярдів євро від продажу енергоресурсів — це більше, ніж витрати на війну проти України, які оцінюють у приблизно 100 мільярдів євро.

Про це пише Spiegel із посиланням на дослідження фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

Відтак, росія все ще отримує рекордні доходи від продажу енергоресурсів, які значно перевищують суми, які Кремль витрачає на війну проти України.

Найбільшим покупцем російського палива залишається Європейський союз — за цей час росія отримала звідти 85 мільярдів євро. З європейських країн найбільше заплатила Німеччина — 19 мільярдів євро.

Китай посів друге місце, заплативши 35 мільярдами євро.

Попри падіння обсягів експорту енергоресурсів, Росія все ще отримує рекордні прибутки від викопного палива, — прокоментував статистику аналітик CREA Лаурі Міллівірта.

Він вважає, що уряди повинні запровадити мита або обмеження цін на імпорт з Росії та прискорити заходи з енергоощадження:

  • скоротити споживання нафти і газу шляхом прискорення використання чистої енергії та електрифікації за допомогою теплових насосів і електромобілів.

Раніше радник президента Олег Устенко заявляв, що чинний режим енергетичних санкцій Європи щодо росії не є ефективним і потребує негайного посилення. Оскільки росія подвоїла доходи від експорту енергоносіїв за час війни з Україною.

Читайте також