Україна відмовиться від енергоносіїв РФ під час наступного опалювального сезону

Україна вже диверсифікувала постачання вугілля
Головне
Україна відмовиться від енергоносіїв РФ під час наступного опалювального сезону
Опалення (фото: УНІАН)
21 Квітня 2022, 21:40
читать на русском

Україна долучається до енергетичних санкцій проти росії та вже наступного опалювального сезону не залучатиме жодних російських енергоносіїв.

Про це розповів міністр енергетики України Герман Галущенко у своєму блозі для Економічної правди.

За його словами наразі конче потрібно зупинити війну, а цьому сприятиме, в тому числі, "перекриття вентилю її фінансування".

Для цього ЄС потрібно відмовитися від купівлі російських енергоресурсів. Ембарго на імпорт вугілля – перший, але недостатній крок. Це лише 4 млрд євро, тим часом як газ та нафтопродукти коштують понад 87 млрд євро на рік для Європи, - зазначив Галущенко.

Він додав, що одним із засобів позбутися енергетичної залежності від росії стане експорт української електроенергії до європейських країн, який Україна зможе розпочати завдяки об’єднанню з ENTSO-E.

Завданням №2 є забезпечення стабільного проходження наступного опалювального сезону – 2022/2023. Він буде відрізнятися від всіх попередніх. Не тільки для України, але й для всієї Європи. Наступний опалювальний сезон Україна пройде без будь-яких російських енергоносіїв, - наголосив міністр.

Галущенко нагадав, що цього опалювального сезону Україна вже диверсифікувала постачання вугілля - більша частина імпортованого під час ОЗП 2021/2022 вугілля надійшло морем - з листопада 2021 року надійшло 18 суден (1,424 млн тонн).

На наступний сезон – будемо відпрацьовувати логістику вже у плановому режимі. Крім цього, разом з нашими західними партнерами розробляємо механізми диверсифікації джерел та постачання енергоносіїв до Європи, - додав міністр.

Нагадаємо, раніше НАЕК "Енергоатом" ухвалив рішення повністю відмовитись від російського ядерного палива.

Читайте також