Росію визнали окупантом: учасники "Кримської платформи" підписали спільну декларацію

Росію закликали до конструктивної участі у діяльності Міжнародної Кримської платформи
Головне
Росію визнали окупантом: учасники "Кримської платформи" підписали спільну декларацію
Саміт Кримська платформа Фото: president.gov.ua
23 Серпня 2021, 15:55
читать на русском

За результатами установчого саміту Кримської платформи учасники підписали спільну декларацію, яка буде відкритою для приєднання інших держав і створить міцне політичне підґрунтя для подальшої роботи.

Про це сказав президент України Володимир Зеленський на інавгураційного саміту Кримської платформи, передає Офіс президента.

У декларації ми даємо однозначну оцінку незаконним та агресивним діям Росії, підтверджуємо нашу готовність дотримуватися політики невизнання спроби анексії Криму аж до моменту його деокупації, - зазначив президент.

Зеленський наголосив, що саміт Кримської платформи проводиться "не заради чергового саміту". Оскільки питання Криму не має зникнути з міжнародного порядку денного ще на сім років.

Крім того, глави держав запропонував учасникам саміту зосередитися на практичній роботі та координації зусиль з конкретних питань. Серед них – посилення санкцій, захист прав людини, що дуже важливо, подолання екологічних та економічних наслідків окупації, забезпечення свободи навігації в Чорному та Азовському морях.

Тож у кінці заходу учасники саміту схвалили спільну декларацію, у якій вимагають від Росії забезпечити повний доступ до окупованого Криму. А РФ, як країну-окупанта, також закликали до конструктивної участі у діяльності Міжнародної Кримської платформи.

У тексті декларації йдеться про:

  • порушення і обмеження прав людини в окупованому Криму,
  • мілітаризацію Криму,
  • перешкоджання правам і свободам судноплавства, зокрема йдеться про прохід суден через Керченську протоку в Азовське море і назад,
  • зміну демографічної структури півострову шляхом переселення громадян РФ до Криму.

У документі зазначається, що метою створення формату Кримської платформи є мирне припинення окупації Росією Криму і відновлення контролю України над півостровом.

Крім того, Росію у декларації закликають забезпечити всім особам, які належать до етнічних і релігійних громад півострова, включно з етнічними українцями і кримськими татарами, можливість повною мірою користуватися своїми правами.

Також учасники саміту вирішили розглянути запровадження подальших політичних, дипломатичних та обмежувальних заходів щодо РФ, коли це необхідно.

При цьому Зеленський заявив, що Росію вперше на міжнародному рівні визнали державою-окупантом, а це зафіксовано у декларації Кримської платформи.

Ми маємо схвалену усіма учасниками декларацію Кримської платформи, вона чітко фіксує невизнання незаконної анексії Криму Росією. Вперше на міжнародному рівні РФ визнано державою-окупантом, - сказав президент.

За його словами, відповідно до норм міжнародного гуманітарного права Російська Федерація повинна негайно припинити порушення прав людини на тимчасово окупованому півострові Крим та забезпечити вже зараз безперешкодний доступ до Криму для гуманітарних та правозахисних організацій.

Повний текст декларації можна знайти за посиланням.

1