Кримська платформа: що відомо про перший міжнародний саміт

На захід з'їдуться представники 40 країн
Кримська платформа: що відомо про перший міжнародний саміт
Прапор України Фото: kyivcity.gov.ua
23 Серпня 2021, 10:29
читать на русском

У Києві 23 серпня відбудеться перший міжнародний саміт "Кримська платформа", на який з'їдуться представники Європейського Союзу та чиновники іноземних урядів. Мета з'їзду - гучно повернути питання окупації Криму Росією до міжнародного порядку денного.

Парламент.UA розповідає, як і де відбуватиметься саміт, яку матиме структуру.

Що таке Кримська платформа та мета саміту

Кримська платформа — ініційований Україною консультативний та координаційний формат, який має на меті підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму. Це новий міжнародний майданчик, який консолідує міжнародні зусилля з деокупації Криму. Метою заходу є актуалізація теми повернення Криму до складу України - деокупація.

Президент Володимир Зеленський впевнений, що Кримська платформа сприятиме поверненню окупованого Росією Криму до України.

За його словами, українська влада "об'єднує світ на базі Кримської платформи, щоб повернути Україні українське".

Коли відбудеться та де

Саміт Кримської платформи відбудеться 23 серпня в Києві в конференц-центрі "Парковий".

Структура заходу

Як повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, назва обрана не випадково. Це буде саме саміт глав держав, урядів, парламентів і керівництва міжнародних організацій. Формат Кримської платформи складатиметься з двох частин.

Буде офіційна частина, де виступить президент України, голова Верховної Ради, прем'єр-міністр, глави іноземних делегацій, лідер кримськотатарського народу, представник експертної мережі Кримської платформи.

Це не буде зустріч, щоб просто зробити політичні заяви. Все серйозніше. Країни-засновниці Кримської платформи створять дієвий міжнародний механізм і приймуть спільну Декларацію учасників міжнародної Кримської платформи, - сказав міністр.

У другій частині саміту буде чотири тематичні панелі:

  • про невизнання спроби анексії Криму,
  • про мілітаризацію Азово-Чорноморського регіону,
  • про шляхи реінтеграції Криму через права людини й сталий розвиток,
  • про відновлення прав кримськотатарського народу.

Хто візьме участь

На саміт Кримської платформи прибуде близько 40 іноземних делегацій.

Крім того, на заході будуть президент Польщі Анджей Дуда, президент Латвії Егілс Левітс, президентка Словаччини Зузана Чапутова, генсекретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

Участь підтвердили Британія, Канада, Естонія, Литва, Латвія, Молдова, Туреччина, Франція, Нідерланди.

Тим часом президент США Джо Байден не приїде на саміт до Києва. Замість нього прибуде представник уряду. Але Штати на саміті представить делегація на чолі з міністром енергетики Дженніфер М. Гренхолм. Також до делегації входить тимчасово повірена у справах США в Україні Христина Квін.

Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель та президент Європейської ради Шарль Мішель також підтвердили участь у першому саміті Кримської платформи.

Грузію представляти прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі, який 22 серпня прибув до України.

Де дивитись трансляцію

На Фейсбук-сторінці "Суспільне Крим" трансляція розпочнеться об 11:30. А з 16:30 спецпроєкт команди Криму "Кримська платформа" буде доступний на YouTube-сторінці.

Читайте також наш матеріал: Кримська платформа: чи поверне Україна Крим за допомогою міжнародного саміту

Читайте також