Розформування: Укроборонпром хочуть розділити на два холдинги

Наглядова рада концерну має ухвалити рішення про розформування
Розформування: Укроборонпром хочуть розділити на два холдинги
Фото: Укроборонпром
9 Жовтня 2020, 19:19
читать на русском

Державний концерн "Укроборонпром" планують розформувати на два холдинги – оборонних технологій та аерокосмічного.

Про це повідомила пресслужба концерну з посиланням на інформацію першого заступника гендиректора Укроборонпрому Романа Бондаря.

Так, стратегію ліквідації концерну та створення двох холдингів має затвердити наглядова рада "Укроборонпрому".

Документ описує процес трансформації державного концерну, а також цільову модель нової оборонної холдингової компанії з функціями фінансового та корпоративного центру з управління галузевими об’єднаннями. Після презентації міністерству його фіналізували для затвердження наглядовою радою "Укроборонпрому", – йдеться в повідомленні.

В стратегії вказано, що холдинги оборонних технологій та аерокосмічний будуть виконувати роль корпоративних центрів та реалізовуватимуть політику власності для галузевих науково-виробничих об’єднань, що будуть створені після корпоратизації.

Читайте також

Таким чином, підприємства-учасники "Укроборонпрому", які виготовляють озброєння та військову техніку, увійдуть до оборонного холдингу, низка авіабудівних підприємств відійдуть до аерокосмічного. Крім того, у складі оборонного холдингу будуть створені шість галузевих субхолдингів та увійдуть спецекспортери.

З боку міністерства з питань стратегічних галузей промисловості є питання, щодо ролі спецекспортерів – чи повинні вони увійти в оборонний холдинг? Ми вважаємо, що так, тому що спецекспортери невід’ємно пов’язані з існуючим бізнесом моделі з підприємствами. Вони часто діють як "казначейські центри". Тому на перехідний період мають залишитись та виконувати ці функції до створення торгових домів на галузевих холдингах. Для захисту цієї позиції ми підготували аргументи, – повідомив Бондар.

Очікується, що оборонний холдинг стане платформою для розвитку державно-приватного співробітництва.

В "Укроборонпромі" також нагадали, що реформа оборонних підприємств, розпочата новою командою "Укроборонпрому", передбачає їх корпоратизацію та об’єднання у державні холдингові компанії за галузевим принципом, а також поступове запровадження міжнародних стандартів корпоративного управління. Мета цих перетворень – залучення іноземних інвестицій в оборонну галузь.

Зазначається, що для реалізації зазначених перетворень необхідно докорінно змінити законодавче поле, яке регулює роботу концерну та державних підприємств оборонної галузі, а також провести їхнє фінансове оздоровлення. Для цього в парламенті зареєстровано законопроєкт №3822, який визначає процедуру перетворення державних оборонних підприємств на акціонерні товариства та товариства з обмеженою відповідальністю; запроваджує нову модель корпоративного управління на основі міжнародних стандартів та конкретні механізми покращення роботи оборонних підприємств-учасників концерну.

Читайте також

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 6 жовтня звільнив Абромавічуса з посади гендиректора Укроборонпрому.