Розпочав свою роботу цьогорічний саміт Кримської платформи - трансляція

Очікується, що на саміті виступить президент Володимир Зеленський
Головне
Розпочав свою роботу цьогорічний саміт Кримської платформи - трансляція
Кримська платформа (Фото: МЗС)
24 Жовтня 2023, 11:31
читать на русском

У столиці Чехії Празі сьогодні проходить Другий парламентський саміт Кримської платформи. В ньому візьмуть участь майже 70 парламентів і парламентських асамблей, які представляють п'ять континентів.

Головне про новий саміт Кримської платформи, який сьогодні приймає Чехія, пише РБК-Україна.

Головують на саміті Голова Верховної ради України Руслан Стефанчук та спікерка Палати депутатів парламенту Чеської Республіки Маркета Пекарова Адамова.

Також у межах візиту передбачено ряд двосторонніх зустрічей Голови Верховної ради України. Зокрема, з президентом Чехії Петром Павелом, спікеркою Палати депутатів парламенту Чехії Маркетою Пекаровою Адамовою, президентом Сенату парламенту Чехії Мілошем Вистрчілом і керівниками парламентів країн-партнерів.

Загалом, за словами Стефанчука, участь у саміті візьмуть делегації майже 70 законодавчих органів різних країн світу.

Зазначимо, що міжнародна Кримська платформа була створена влітку 2021 року за ініціативи президента України Володимира Зеленського. Вона має на меті об’єднати й координувати всі національні та міжнародні зусилля з деокупації Кримського півострова.

Цього року вже вдруге відбудеться Саміт Кримської платформи на рівні спікерів парламентів.

Парламентський вимір має на меті консолідувати міжнародні зусилля у питанні допомоги Україні й підтримки у відновленні суверенітету та територіальної цілісності, привернути увагу до питання незаконної окупації Криму та шляхів деокупації всієї території України.

Важливий аспект - це підтримка європейської та євроатлантичної інтеграції й залученість країн до підтримки "формули миру" президента України.

Важливим досягнення цьогорічного саміту є те, що до участі у ньому приєднаються делегації парламентів країн Африки Латинської Америки.

Крім того, США також візьмуть участь у парламентському саміті попри те, що Палата представників Конгресу США досі не обрала спікера. Про участь США у саміті повідомила перша заступниця голови МЗС Еміне Джапарова.

Зазначимо, що минулого тижня участь США ще не була підтверджена.

Основними темами Другого парламентського саміту Кримської платформи стануть війна в Україні, Крим, глобальна архітектура безпеки.

Очікується, що з відеозверненням виступить президент України Володимир Зеленський. Його промова запланована після того, як саміт відкриють голови обох палат чеського парламенту - Палати представників і Сенату, - а також голова Верховної ради України.

Як анонсувала спікерка Палати представників Маркета Пекарова Адамова, під час засідання буде ухвалено резолюцію, яка "однозначно засудить російську агресію щодо України та окупацію Криму".

Що таке "Кримська платформа"

Переговори у форматі "Кримська платформа" ініціював президент України Володимир Зеленський, щоб об'єднати міжнародні зусилля для деокупації Криму, захисту прав і свобод населення півострова, а також для зміцнення європейської та світової безпеки.

Установчий саміт відбувся у 2021 році у Києві. За його підсумками ухвалили декларацію, в якій засудили порушення прав людини в Криму, мілітаризацію півострова, перешкоджання судноплавству через Керченську протоку, зміну демографічної структури півострова шляхом переселення громадян РФ до Криму.

Другий саміт відбувся у серпні 2022 – вже в умовах повномасштабного вторгнення РФ. Через це формат був дистанційним, але він зібрав рекордну кількість учасників – 60 лідерів країн, урядів та міжнародних організацій, у т.ч. НАТО.

У спільній заяві учасники висловили підтримку Україні в боротьбі з російським агресором, закликали РФ негайно вивести війська та техніку з території України, включаючи Крим, припинити тяжкі злочини проти українців та переслідування кримських татар.