Рятувальники показали новітню систему GPS-моніторингу для безпеки туристів в горах

Туристи можуть встановити мобільний застосунок "Порятунок в горах"
Рятувальники показали новітню систему GPS-моніторингу для безпеки туристів в горах
Система GРS-моніторингу для безпеки туристів в горах Фото: mvs.gov.ua
12 Грудня 2021, 00:22
читать на русском

Рятувальники презентували нову систему GРS-моніторингу задля безпеки туристів в горах та мобільний застосунок призначений для передачі сигналів "SOS" з географічними координатами.

Про це повідомила пресслужба МВС України.

Начальник ГУ ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький зазначив, що проєкт складається з 3 етапів, зокрема з метою запобігання травматизму та загибелі туристів, а також їх пошуку. Тому на основі новітніх телекомунікаційних та інформаційних технологій було створено систему GPS-моніторингу для вдосконалення безпеки туристів.

Система GPS-моніторингу передбачає підвищення рівня безпеки в гірському туризмі та вдосконалення системи управління підрозділами при організації пошуково-рятувальних заходів, а саме:

  • моніторинг пересування самостійних туристів та туристичних груп, що подорожують гірською місцевістю;
  • вдосконалення системи управління підрозділами при організації пошуково-рятувальних заходів в гірській місцевості через відслідковування в реальному часі поточного місця перебування пошуково-рятувальних груп та маршрутів їх пересування;
  • впровадження автоматизованого процесу прийому та опрацювання повідомлень про надзвичайні події від туристів та туристичних груп.

Як скористатись системою GРS-моніторингу

Система GРS-моніторингу - це інноваційна система GРS-моніторингу, першочергове завдання якої забезпечити доступ до інформації про місцеперебування туристичних та пошуково-рятувальних груп і до сигналів лиха, які надсилають туристичні групи (туристи) для отримання допомоги, що дуже важливо в умовах гірської місцевості за відсутності покриття мобільних операторів.

Вона складається з апаратно-програмного комплексу оперативного управління силами та засобами; автоматизованої системи прийому та опрацювання повідомлень про надзвичайні події від туристів; автоматизованої системи реєстрації туристичних груп та мобільного застосунку на ОС Android та iOS «Порятунок в горах».

Мобільний застосунок "Порятунок в горах" призначений для передачі сигналів "SOS" з географічними координатами при виникненні надзвичайних подій в гірській місцевості. Функціонал даного додатку дозволяє верифікованим користувачам при потраплянні в складні ситуації в гірській місцевості одним натиском відправляти до гірської пошуково-рятувальної служби повідомлення про НС з точними координатами місця події.

Наразі додаток працює в тестовому режимі та доступний на сайті ГУ ДСНС України в Івано-Франківській області у розділі "реєстрація туристичних груп", а вже за декілька днів його можна буде завантажити із Play Market.

Нагадаємо, що у Закарпатській області знайшли тіло зниклого у снігах полонини Руна туриста.

Читайте також

1