З рідними, у горах або під ковдрою вдома: як відзначити свята у локдаун

Коронавірус та карантинні обмеження внесли свої корективи у життя всього світу, але без свята залишатись не хочеться
Ексклюзив
З рідними, у горах або під ковдрою вдома: як відзначити свята у локдаун
Святкування (фото: Pexels)
30 Грудня 2020, 12:01
читать на русском

У більшості країн світу країн світу через пандемію COVID-19 карантин. Деякі країни закрили свої кордони на в’їзд, у когось - комендантська година, або ж діють суворі карантинні обмеження.

У Міністерстві охорони здоров‘я рекомендували не відвідувати літніх батьків та родичів під час святкувань, щоб не наражати їх на небезпеку. Всесвітня організація охорони здоров’я порадила жителям Європи святкувати Новий рік на вулицях, а також під час свят уникати масових скупчень людей з метою запобігання розповсюдження COVID-19.

До Нового року залишається все менше часу, то ж де святкувати? "Парламент UA" підготував підбірку місць, де ж можна провести новорічні свята, в також вберегтися від зараження коронавірусом.

Закутатись у ковдру з головою та запастись мандаринами, або як відсвяткувати вдома

Зустріти Новий рік у колі близьких - варіант надійний та приємний. Приготувати улюблені страви, переглянути новорічні фільми, увімкнути вогники на ялинці та насолоджуватись моментом. Обов‘язково зробити запаси мандаринок, запашного чаю, або ж шампанського, щоб у 2020 році не бігти одразу до магазину.

Святкування

Святкування (фото: Pexels)

Центр громадського здоров’я України порадив українцям, як безпечно відсвяткувати на тлі пандемії COVID-19. Так, найкращий спосіб провести зимові свята — це залишитися вдома в тісному родинному колі.

Святкування

Святкування (фото: Pexels)

Організувати вечірку чи піти у гості

У тому випадку, якщо ви все ж вирішили організувати вечірку або піти в гості, потрібно дотримуватись порад, які допоможуть зменшити ризик поширення коронавірусу:

  • При поганому самопочутті необхідно залишитись вдома, або ж скасувати/перенести вечірку.
  • Подбати про те, щоб зробити зустріч безпечною (регулярно провітрювати приміщення, або ж проводити вечірку на відкритому просторі).
  • Обмежити кількість гостей, щоб створити можливість для фізичної дистанції.
  • При можливості уникати прямого контакту з людьми (рукостискання, чи обійми).
  • Дезінфікувати речі, руки та одягати захисні маски.
Новорічне святкування

Новорічне святкування (фото: Pexels)

Поїхати якомога далі від міста: у гори чи возз'єднатись з природою

Попри коронавірусну пандемію можна зважитись на відпочинок у мальовничих українських Карпатах. Зазвичай святкування Нового року у горах необхідно планувати завчасно, однак знайти затишне місце за адекватну ціну все ж можливо.

Що ж вас чекає? Неймовірна казково-новорічна атмосфера гір, засніжені дерева, посиденьки біля каміна. От майже як у "Хроніках Нарнії", тільки без білого ведмедя, якого навряд чи можна знайти.

Гори

Гори (фото: Pexels)

Для справжніх екстремалів у горах працюють гірськолижні курорти, де є можливість покататися на лижах, сноубордах чи сніжних скутерах. Потім розслабитись у SPA, бані, фінській сауні чи просто чані просто неба. Не забувайте, що завжди можна заховатись у ковдру.

Катання на сноуборді

Катання на сноуборді (фото: Pexels)

Зимова атмосфера та активний відпочинок - це звісно добре, але ж місцевий колорит Західної України просто вражає. Чого тільки варта автентична українська кухня: банош зі шкварками та бринзою, гостренький бограч, гурка з різними начинками, пструг та човлент тощо.

Банош

Банош

Також до зимових свят "Укрзалізниця" призначила додаткові поїзди: Чернівці - Одеса, Київ - Львів - Рахів для забезпечення проїзду на гірськолижні курорти.

Поїхати до країн "зеленої" зони

Пандемія COVID-19 внесла свої корективи у святкування Різдва та Нового року. 24 грудня в Україні оновили перелік країн "червоної" та "зеленої" зон карантину.

Так, у "червоній" зоні опинилися 45 країн, зокрема Латвія, Сербія, Грузія, Словенія, США, Чорногорія, Нідерланди, Швеція, Чехія, Данія, Словаччина, Кіпр, Естонія, Латвія, Велика Британія, Туреччина, Молдова, Болгарія, Румунія, Австрія, Німеччина, Північна Корея та інші.

Різдво у Великій Британії

Різдво у Великій Британії (фото: Twitter)

У МОЗ закликали відмовитися від подорожей до країн, що відносяться до так званої "червоної" зони. А саме Великої Британії, Данії Нідерландів, Австралії та інших "червоних" країн з великою кількістю хворих та кількістю захворілих. МОЗ не рекомендує їхати туди з метою запобігання коронавірусу.

До "зеленої" зони увійшло понад 140 країн: Італія, Польща, Ізраїль, Боснія і Герцоговина, Білорусь, Франція, Іспанія, Мальта, Греція, Норвегія, Ірландія, Мальдіви, Ісландія, Шрі-Ланка, Індонезія, Японія тощо.

Новорічно-різдвяні свята у Японії

Новорічно-різдвяні свята у Японії (фото: Instagram)

Перед виїздом у будь-яку іншу країну необхідно оцінити ситуацію, поцікавитись карантинними обмеженнями, що діють на території країни, а також необхідними документами.

Читайте також

Головна ялинка міста - альтернатива подорожам

Окрім того, щоб провести час разом з сім‘єю, друзями чи рідними, можна відвідати й головну красуню міста.

Цьогоріч у більшості міст країни встановили міські/сільські ялинки (як вони виглядають дивіться тут). Однак необхідно пам‘ятати про заходи безпеки:

  • Правильно одягнена захисна маска.
  • Дотримання соціальної дистанції.
  • Використання дезінфекторів для рук.
Новорічна ялинка на Софійській площі

Новорічна ялинка на Софійській площі (фото: УНІАН)

Слухати МОЗ та ВООЗ: святкувати на вулиці, не співати та не обійматись

У Всесвітній організації охорони здоров’я рекомендували жителям Європи святкувати Різдво і Новий рік на вулицях, а також під час свят уникати масових скупчень людей з метою запобігання розповсюдження COVID-19.

Представники ВООЗ наголосили, що зустрічі зі знайомими, друзями, рідними та релігійними групами під час новорічно-різдвяних свят створює ризик розповсюдження коронавірусу у перші тижні й місяці 2021 року. Навіть зустрічі у невеликих групах створюють небезпеку, оскільки вони об’єднують людей різного віку і з різних сімей, які можуть дотримуватися, чи не дотримуватися профілактичних заходів.

Святкування на вулиці

Святкування на вулиці (фото: УНІАН)

Так, ВООЗ рекомендувала відзначати Новий рік та Різдво на вулиці, а також не забувати носити захисні маски та дотримуватися соціальної дистанції. Якщо ж все ж люди вирішаться святкувати в приміщенні, то необхідно обмежити кількість гостей та забезпечити нормальну вентиляцію.

1