Не співати і не кричати: українцям порадили, як безпечно святкувати

Найкращий спосіб провести зимові свята — залишитися вдома
Не співати і не кричати: українцям порадили, як безпечно святкувати
Святковий стіл, свята, родина (фото: Pexels)
27 Грудня 2020, 11:20
читать на русском

Центр громадського здоров’я України опублікував поради для українців, як безпечно провести свята на тлі пандемії COVID-19.

У ЦГЗ зазначають, що найкращий спосіб провести зимові свята — це залишитися вдома в тісному родинному колі.

Якщо ви все ж вирішили організувати вечірку або піти в гості, дотримуйтеся простих порад, аби зменшити ризики поширення вірусу, - кажуть у Центрі.

  • Пам’ятайте: Якщо почуваєтеся зле — залишайтеся вдома. Це нормально, якщо ви скасуєте або перенесете вечірку.
  • Якщо запрошуєте гостей до себе додому, продумайте всі заходи, аби зробити вечірку безпечнішою й заздалегідь повідомте правила гостям.
  • Обмежте кількість гостей, щоби створити можливості для фізичної дистанції. Як би це не звучало сумно, але постарайтесь уникати прямого контакту з іншими, як-то рукостискання та обійми.

Читайте також


Фахівці радять за можливості святкувати на відкритому повітрі. А якщо ж вечірка відбуватиметься в приміщенні, не забувати регулярно провітрювати.

Просіть гостей носити маски, за винятком прийомів їжі й пиття. Слідкуйте, щоби маска закривала й ніс і рот. Спонукайте гостей мати запасні маски, або ж самі придбайте, аби за потреби дати їх гостям. Подбайте, щоби гості ретельно та часто мили руки — покажіть де ванна, забезпечте достатню кількість мила й одноразових рушників, антисептиків з вмістом не менше 60% спирту, - кажуть у ЦГЗ.

Читайте також

Також фахівці радять не співати й не кричати, особливо в приміщенні. Знизите гучність фонової музики, щоби людям не доводилося голосно кричати або говорити, щоби їх почули.

  • Вдягайте маску, коли готуєте. За можливості обмежте перебування і скупчення гостей у місцях, де готують їжу, наприклад, на кухні або біля гриля.
  • Обмежте кількість людей, які будуть подавати страви, та слідкуйте, щоби при цьому вони були в масці.
  • Дезінфікуйте поверхні, до яких часто торкаються, і будь-які предмети спільного користування в перервах між використанням.

Чим більше профілактичних заходів ви вживатимете, тим безпечнішою буде ваша вечірка. Свята важливі, але ваше здоров’я і здоров’я ваших близьких, особливо найбільш вразливих, має бути на першому місці, - наголошують у ЦГЗ.

Раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко (досьє Ляшка) закликав мешканців України відповідально поставитися до святкування Різдва та Нового року.

Читайте наш матеріал: "Різдво 2020 року: як святкувати та хто відзначає 25 грудня"

1