СБУ розслідує справу про незаконне придбання та перепродаж вугілля до Росії

Йдеться про кам'яне вугілля, яке видобували на території Луганської області
СБУ розслідує справу про незаконне придбання та перепродаж вугілля до Росії
СБУ
10 Лютого 2021, 14:24
читать на русском

У Службі безпеки України повідомили про розслідування справи про незаконне придбання вугілля, яке видобули на окупованих територіях Луганської області, і подальший продаж його росіянам.

Про це йдеться у коментарі СБУ для Радіо Свобода на запит щодо того, чи відповідає дійсності інформація ЗМІ про те, що підставою для запровадження санкцій проти народного депутата з фракції "Опозиційна платформа – За життя", соратника Віктора Медведчука Тараса Козака стало розслідування щодо схем із постачанням вугілля з ОРДЛО, що сприяє фінансуванню тероризму.

У СБУ відповіли, що головне слідче управління здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо протиправного придбання кам’яного вугілля, видобутого на окупованих територіях Луганської області, яке надалі реалізовується на адреси енергокеруючих компаній Росії.

За інформацією спецслужб, такі дії містять ознаки вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 258-5 Кримінального кодексу. Зокрема, йдеться про фінансування тероризму, що карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років та з конфіскацією майна.

Читайте також

Втім, представники відомства не уточнили, чи пов'язане це розслідування з діяльністю нардепа Козака. Також у службі не сказали, коли було відкрите провадження, якими є проміжні дані досудового розслідування, та коли справу направлять до суду.

В СБУ пояснили, що відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з письмового дозволу прокурора або слідчого. Також розголошена інформація має бути в такому обсязі, який вони визнають можливим.

Запитувана інформація не підлягає розголошенню, – заявили в СБУ.

Нагадаємо, другого лютого президент Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти народного депутата Тараса Козака та проти низки телеканалів Віктора Медведчука (досьє Віктора Медведчука).

Президент пояснив своє рішення щодо санкцій намаганням зупинити пропаганду, "фінансовану країною-агресором, яка підриває Україну на її шляху до ЄС та євроатлантичної інтеграції".

Детальніше про те, кому ж належать українські ЗМІ читайте у нашому матеріаліКому належать українські ЗМІ: докладний аналіз.

1