СБУ викрила ботоферму, яку фінансували з Росії

Виконавці намагались дестабілізувати ситуацію в України шляхом поширення фейкової інформації
СБУ викрила ботоферму, яку фінансували з Росії
Фото: ssu.gov.ua
20 Березня 2021, 05:23
читать на русском

Служба безпеки України ліквідувала "ботоферму", яку фінансували з країни-агресора.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

"Ботоферма" розповсюджувала неправдиву інформацію про Україну. Для цього вони використовували понад п'ять тисяч фейкових облікових записів. Фінансували це все з Росії. Виконавці працювали в інтересах третіх осіб, які підтримували гібридну війну в Україні.

Фото: ssu.gov.ua

Організатори орендували квартиру у Києві, де розмістили обладнання. Спеціалізовані апаратно-програмні комплекси використовували для створення і просування фейкових акаунтів у соціальних мережах для поширення неправдивої інформації серед населення.

Фото: ssu.gov.ua

Замовники планували, що спотворена інформація мала впливати на свідомість людей для поширення негативних настроїв у суспільстві та дискредитувати українську владу всередині країни та за її межами. Виконавці схеми використовували сім-карти українських операторів мобільного зв’язку.

Фото: ssu.gov.ua

Під час проведення обшуків правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку зі встановленим спеціалізованим програмним забезпеченням; телекомунікаційне обладнання; понад три тисячі сім-карт.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України. Досудове слідство триває.

Читайте також

Нагадаємо, що у жовтні минулого року кіберфахівці та слідчі СБУ блокували у Миколаєві та Івано-Франківську діяльність трьох "ботоферм", через які поширювався деструктивний контент напередодні місцевих виборів.

Читайте також наш матеріал: Ботоферми в Україні: чому їх видаляє Facebook та кому вони потрібні