СБУ заблокували роботу ботоферми, яка працювала на Росію

"Накручували" голоси у соцопитуваннях, коментували дописи та робили репости
СБУ заблокували роботу ботоферми, яка працювала на Росію
Фото: ssu.gov.ua
2 Березня 2021, 04:04
читать на русском

В Україні заблокували роботу російською ботоферми з 18 тисячами облікових записів.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Зазначається, що ботоферма працювала на замовлення кураторів з країни-агресора та окремих політичних сил з України.

Співробітники СБУ встановили, що організували мережу троє жителів Києва. Для реєстрації облікових записів вони використовували заборонені російські поштові скриньки.

Фото: ssu.gov.ua

Зокрема, у жовтні минулого року під час проведення виборів до місцевих рад підозрювані розповсюджували неправдиву інформацію про ситуацію в Україні, чим штучно підвищували соціальну напругу у суспільстві.

Займались "накручуванням" кількості голосів у соцопитуваннях, штучно збільшували кількість замовних перепостів і коментарів окремих лідерів громадської думки та політичних діячів, - йдеться у повідомленні.

Оплату "ділки" отримували через заборонені російські електронні гаманці. Це дозволяло забезпечити анонімність клієнтів, які замовляли підтримку необхідних меседжів у соціальних мережах. Вартість таких послуг залежала від специфіки цільової аудиторії та складності технічних завдань. 

Фото: ssu.gov.ua

Правоохоронці провели низку обшуків за місцем розташування ботоферм. В одному офісі у спальному районі Києва найшли на серверному обладнанні програмні продукти, що перебувають під санкціями.

Комп’ютерну техніку та сім-карти операторів мобільного зв’язку правоохоронці вилучили. 

Фото: ssu.gov.ua

Наразі тривають невідкладні слідчі дії у межах кримінального провадження за ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) Кримінального кодексу України.

Читайте також

Нагадаємо, що у жовтні минулого року кіберфахівці та слідчі СБУ блокували у Миколаєві та Івано-Франківську діяльність трьох “ботоферм”, через які поширювався деструктивний контент напередодні місцевих виборів.

Читайте також наш матеріал: Ботоферми в Україні: чому їх видаляє Facebook та кому вони потрібні