СБУ викрила проросійських інтернет-агітаторів у чотирьох областях

Через інтернет до змін державного кордону та дискредитували Україну
СБУ викрила проросійських інтернет-агітаторів у чотирьох областях
СБУ (фото: пресслужба Служби безпеки)
3 Квітня 2021, 05:13
читать на русском

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили міжрегіональну мережу інтернет-агітаторів, які у мережі Інтернет закликали до повалення конституційного ладу та порушення територіальної цілісності держави.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Під час обшуків за місцем проживання агітаторів у Чернігівській, Сумській областях, Запоріжжі та Одесі, правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні пристрої із доказами протиправної діяльності на шкоду державній безпеці України.

У Чернігові мешканець обласного центру через інтернет поширював матеріали, у яких закликав до змін меж державного кордону нашої країни. Крім того, він розповсюджував свідомо неправдиву інформацію про Збройні Сили України для дискредитації українських військових, а також популяризував бойовиків в ОРДЛО.

Він також адміністрував декілька груп у соціальних мережах, використовуючи спеціально створені облікові записи. Інформацію для своїх "публікацій" агітатор отримував з пропагандистських інтернет-видань Росії та сайтів незаконних збройних формувань.

Фото: ssu.gov.ua

У Прилуках Чернігівської області місцевий житель в інтернеті закликав до захоплення державної влади. Ворожу агітацію зловмисник розповсюджував на власній сторінці однієї з популярних соцмереж.

Наразі йому повідомлено про підозру за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.

Фото: ssu.gov.ua

У Конотопі Сумської області СБУ викрила місцевого, який через одну із заборонених в Україні соцмереж поширював матеріали із публічними закликами до зміни меж держкордону нашої країни та насильницького повалення конституційного ладу.

Йому повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 110 та ч. 2 ст. 109 Кримінального кодексу України.

Фото: ssu.gov.ua

У Запоріжжі оперативники заблокували діяльність інтернет-агітатора, який розміщував на персональних сторінках забороненої в нашій країні соцмережі заклики до порушення територіальної цілісності України. Також перевіряється його причетність до діяльності незаконних збройних формувань в ОРДЛО.

Фото: ssu.gov.ua

В Одесі викрили адміністратора груп у соціальних мережах, який закликав до порушення громадського порядку, повалення конституційного ладу та зміни меж державного кордону.

Слідчі органів безпеки повідомили зловмиснику про підозру за ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України.

Зазначається, що кіберфахівці СБУ і надалі вживатимуть всіх можливих заходів, спрямованих на виявлення та блокування спроб іноземних спецслужб використовувати інтернет-простір для проведення діяльності, що суперечить інтересам нашої держави.

Читайте також

Нагадаємо, що кіберфахівці Служби безпеки України викрили координовану з РФ міжрегіональну мережу з шести інтернет-агітаторів, які в соцмережах закликали до повалення конституційного ладу та захоплення державної влади. Один з них підбурював до фізичної розправи над правоохоронцями.

1